A Magyar Tudomány Ünnepét tartották a Nyíregyházi Főiskolán

A Magyar Tudomány Ünnepéről 1997-től emlékeznek meg Magyarországon, hivatalos ünnepként azonban 2003-tól tartják számon. Azóta minden év novemberében a Nyíregyházi Főiskolán is rendezvényekkel tisztelegnek a tudományos tevékenységek és azok művelői előtt.

 

Semleges tudomány

 

Dr. Kiss Ferenc, a Nyíregyházi Főiskola intézményvezetője, általános rektorhelyettes arról beszélt a megemlékezés előtt, olyan világban élünk, amelyben a tudomány nagyon lényeges szerepet játszik. A rektorhelyettes hozzátette, sokszor szélsőséges nézetek vannak ezzel kapcsolatban. Elmagyarázta, van, aki áhítattal gondolja azt, hogy a tudomány minden kérdésre választ tud adni és mindent meg tud oldani, de ez nem igaz, hiszen a tudománynak is megvannak a korlátai.

További képekért kattintson a fotóra!

Az intézményvezető kifejtette, mások pedig úgy vélik, a tudománnyal gonosz dolgokat lehet művelni. A felsőoktatási vezető fontosnak tartja azt, hogy meg kell ismertetni az emberekkel, hogy a tudomány se nem gonosz, se nem jó, hanem az, aki a tudomány eredményeit alkalmazza, az tehet arról, hogy jó vagy rossz születik belőle.

 

Előadások és oklevelek

 

Az ünnepi programban több előadást hallgathattak meg az érdeklődők, és sor került a „Tudományért- Művészetért” kitüntetések átadására is. Ebben az évben dr. Tamási László és Tukacsné dr. Károlyi Margit főiskolai tanárok részesültek az elismerésben. A szociolingvisztikával is foglalkozó szakember azt mondta, szakmai életútjában fontos mérföldkőhöz érkezett, hiszen 40 évnyi tudományos kutatómunkát ismertek el ezzel a kitüntetéssel. A főiskolai tanár arról mesélt, az érdem nemcsak őt illeti, hiszen kutatásait soha nem egyedül, hanem egy csoport tagjaként végezte. Úgy fogalmazott, az, hogy ezt megkapta, azt jelenti, hogy a bölcsészettudományi területen is elismerik a csoportos kutatómunkát.

A Magyar Tudomány Ünnepén az oktatókon kívül azok a főiskolai hallgatók is oklevelet vehettek át, akik sikeresen szerepeltek országos tanulmányi versenyeken. Az ezeken való jelenlétük a Nyíregyházi Főiskola hírét is öregbítik.

Dobróné dr. Tóth Márta, az Intézményi Tudományos Diákköri Tanács elnöke azt mondta, ezek a versenyek a felsőoktatási intézmények legrangosabb eseményei, amin ha jó eredményt érnek el, „belépőt” jelent a mesterképzésbe, valamint a PhD képzések során is pozitívumot jelentenek.


Kötetbemutató

 

A tudományos konferencián bemutatták az Acta Academiae Nyiregyhaziensis című tudományos és művészeti kiadványsorozat első kötetét is.

Mikita Eszter

(Fotó: Szarka Lajos)