Idősügyi Tanács – Megtartották az idei év első ülését
Fotó: Szarka Lajos

Az idei év első ülését tartotta az Idősügyi Tanács kedd délelőtt a városháza Váci termében. Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata 2012-ben hozta létre az Idősügyi Tanácsot, amelynek célja az idős állampolgárok életkörülményeinek javítása, az őket érintő problémák feltárása, megismerése és lehetőségek szerinti megoldása.

 

A tanács tagjai azóta is rendszeresen összeülnek és egyeztetnek az aktualitásokról. A keddi alkalmon összegezték a 2023-as év programjainak sikerességét, meghirdették a Meséld el nekem és az Alkotó Idősek pályázatokat, majd a 2024-es évi munkatervet vitatták meg.

– Megmaradnak azok a programok, amik már jól sikerültek, amik vonzzák az időseket. A „Meséld el nekem” kötetnek az ünnepélyes átadása lesz, ez nagyon nagy öröm, mert valóban vártunk már rá, hogy több évfolyamot összekötve kijöjjön ez a könyv. Lesz Alkotó idősek kiállítása, Ki mit tud?, idősek világnapi rendezvény, Időskorúak Sporttalálkozója és a Szépkorúak Akadémiája is folytatódik. Ezek a programjaink, de vannak izgalmas felvetések, amik az időseket érintő kérdésekkel foglalkoznak, és amit tulajdonképpen a polgármesteri hivatal és az önkormányzat meg tud oldani, az idősek életének, napjainak segítségére – mondta el Telepóczkyné Farkas Márta, az Idősügyi Tanács titkára.

Az immár évről évre nagy népszerűségnek örvendő programok tehát megmaradnak, márciusban ellátogatnak a Városi Jégpályára, de a Szépkorúak Sporttalálkozójának időpontjáról is egyeztettek. Az első ülés meghívott vendége a Digitális Tudásközpont vezetője, Béres Edina volt, aki az elmúlt év végén kereste fel az Idősügyi Tanácsot egy kezdeményezés lehetőségével.

– Van egy vendégünk, Béres Edina, aki a Digitális Tudásközponttól jött, ugyanis összetalálkozott az elképzelésünk és a kínálatuk abban a tekintetben, hogy az idős korosztálynak egy kis segítséget adjanak abban, hogy ebben a média világban el tudjanak igazodni. Én jártam is a helyszínen és nagyon alkalmas körülményeket találtam arra nézve, hogy meg fogjuk tudni hirdetni az idős korosztálynak azt, hogy ott lehet bizonyos tudást elsajátítani – tette hozzá Telepóczkyné Farkas Márta.

Béres Edina az ülésen elmondta, sokszor előfordult, hogy a nyugdíjas korosztály tagjai felkeresték a Digitális Tudásközpontot, így felmerült az igény a szépkorúak digitális kompetenciafejlesztésére. Lehetőséget kínált arra, hogy 12 fős csoportokban 3 alkalmas foglalkozásokon vegyenek részt a nyugdíjasok, ahol a digitális eszközök használatával, az internettel és az Ügyfélkapu rendszerével ismerkedhetnek meg. A tanács tagjai egyöntetűen megszavazták a lehetőséget, így a februári ülésüket már a Digitális Tudásközpontban tartják.

Kapcsolódó galéria

Idősügyi Tanács 20240123