A Lélekpark című film szereplői a nyíregyházi társulat színészei

Az ősbemutató a Nyíregyházi Televízióban február 16-án látható, a nemzetközi premier pedig egy európai fesztivál versenyprogramjában lesz!  (Megjelent a Nyíregyházi Napló február 11-ei számában.)

 

Újabb kuriózum Nyíregyházán: a Móricz Zsigmond Színház művészei a szereplői, és teátrumunk művészeti vezetője, Horváth Illés a társrendezője annak a misztikus thrillernek, amit a múlt év márciusában forgattak megyénk székhelyén. Hamarosan megnézhetjük!

Mostani beszélgetésünk apropóját az adja, hogy a filmet műsorára tűzte a Nyíregyházi Televízió, érdemes tehát február 16-án 21 órától a képernyő elé ülni! Bár a történetet nem mesélhetjük el, hiszen krimiről van szó, azért étvágygerjesztőül Horváth Illés érdekességeket és kulisszatitkokat is megoszt a Napló olvasóival.

– Miért kezd filmet forgatni egy színtársulat?

– A Nemzeti Filmintézet (NFI) pályázata adott lehetőséget: hivatásos filmgyártó cégek jelentkezhettek azzal a feltétellel, hogy az alkotás elkészítésében együttműködnek egy hazai vagy határon túli magyar színházzal. A mozifilmek létrehozásában jártas Blue Duck Arts Kft. színházunkat kereste meg a filmötletével, közös pályázatunk meggyőzte a Filmintézetet, így elindulhatott a munka.

A nehezebb utat választottuk, mert a Lélekpark sajátossága, hogy teljesen új, saját fejlesztésű forgatókönyvből készítettük, nem pedig egy meglévő színdarabot, regényt vagy novellát dolgoztunk fel. Két fiatalember, Belső Marcell és Csihar Arion írta a forgatókönyvet, a filmezésben jártas Odegnál Róbert és jómagam rendeztük. Már a forgatókönyvírás folyamatában sokat egyeztettünk, javaslatokat tettünk arra, hogyan fejlesszük tovább, milyen irányba menjen a történet, mely részeit kellene még kibontani. Kifejezetten izgalmas volt ez a munkafolyamat, egészen nagy kanyarokat vett a forgatókönyv, mire elnyerte a végleges, filmre vitt verziót. Skandináv típusú krimit terveztünk, ez fordult át misztikus thrillerbe.

– Merész, de kihagyhatatlan vállalkozásnak tűnik a filmkészítés egy színház számára...

– Valóban nagy vállalás. A krimi műfaj – tévéfilm esetén különösen – nagyon sok odafigyelést kíván, hogy hiteles legyen, ne pedig gagyi. A költségvetés is borzasztóan feszítetté és izgalmassá tette a forgatást, tudtuk, akár egyetlen botlás miatt elszállhat minden. A forgatás idején tört ránk a Covid-19 második hulláma, nagyon szigorú protokollt vezettünk be, folyamatosan teszteltük az egész stábot, mert ott lebegett felettünk, ha a stábon belül elindul a járvány és kiesik bármelyik kulcsfontosságú ember, akkor kész, megálltunk. Csodák csodájára semmiféle probléma nem jelentkezett, rendben befejeződött a tizenkilenc napot igénylő forgatás. Azt nem mondom, hogy mindig konfliktusmentesen zajlott minden, mert néha nagyon feszült helyzetek adódtak, de mindent megoldottunk...

Szerettük volna a lehető legtöbbet kihozni ebből a lehetőségből, sok helyszínen és sok szereplővel forgattunk, szinte kilépve a hagyományos tévéfilmes keretek közül a mozifilmes felé, de bátorság nélkül nincs győzelem. A megvalósuláson a szakmájukat magas szinten művelő emberek dolgoztak, akik okosan használták a forrásokat és akikkel egy srófra járt az agyunk. A stáb valamennyi tagja szívvel-lélekkel dolgozott a film sikeréért.

Szem előtt tartottuk, hogy színházunk társulatának minden tagja bukkanjon fel kisebb-nagyobb szerepekben, ez számukra is jó lehetőség volt, hogy újabb arcukat, képességüket mutassák meg. A két főszereplőt, a nyomozópárost Staub Viktória és Horváth László Attila alakítja.

A helyszínek között van például a Nyíregyházi Állatpark (hatalmas köszönet és hála a fogadtatásért és segítségért!), a Kossuth tér, a Bencs Villa; a régi nyíregyházi dohánygyár épületében alkották meg a látvány- és díszlettervezők a rendőrőrsöt, a kótaji Ibrányi-Fráter kúriából szellemkastély lett...

– Elégedettek vagytok a végeredménnyel?

– Nyilván számít a mi véleményünk, s reméljük, sikeresen dolgoztunk, az igazi visszhang majd a nézőktől és a szakmától jövő lesz. Nemrég érkezett a hír – s ez óriási öröm, elismerés és megtiszteltetés –, hogy a Lélekpark nemzetközi premierje egy nagyon rangos európai filmfesztivál versenyprogramjában lesz, mert beválogatták a nagyjátékfilmek közé. A fesztivál neve és helyszíne még nem publikus, majd a Nemzeti Filmintézet jelenti be, de a legnevesebb amerikai filmes lap a világ 25 legfontosabb filmfesztiválja közé sorolja. Könnyfakasztóan nagy dolog, hogy Nyíregyházán belevágtunk egy ilyen projektbe, vállalva a kockázatokat – és eljutunk vele egy nagy fesztivál versenyprogramjába! Ez már olyan visszajelzés, ami önmagáért beszél. Ismereteim szerint külföldi forgalmazók már érdeklődnek a Lélekpark iránt. 

Lélekpark – misztikus thriller

Egy éjszaka meztelen férfi ébred fel krokodilokkal körülvéve egy kisvárosi állatkertben. Nem tudni, hogyan és miért került oda, nem kizárt, hogy elrabolták vagy valaki bosszút akart állni rajta. A szokatlan eset Vera (Staub Viktória), az újonc nyomozó ölében landol, aki a fővárosból társat is kap a veterán Laci (Horváth László Attila) személyében. Az egymással nehezen boldoguló páros nekilát felgöngyölíteni a rejtélyt, de hamarosan kiderül, hogy sokkal több közük van hozzá, mint ahogy azt elsőre gondolták.

 

Szerző: Kováts Dénes