Nagykövet lett a spártai harcosból

Végig hó, helyenként sár, a hegyen felfelé egy szakaszon jég. Lehet tél vagy nyár, a nyíregyházi Suga Tímea szinte minden hónapban – idén januárban már háromszor is – beáll a startvonalhoz, hogy egy-egy akadályfutó-versenyen kússzon, csússzon, másszon és erőn felül teljesítsen. 2018-ban indult először Spartan Race versenyen, azóta pedig már több mint negyvenszer megismételte ezt. 2022-ben kiemelkedő sportolói tevékenysége miatt nagykövetté választották, így most már ő lesz az, aki korosztályában egyedüli nyíregyháziként feladatául kapta, hogy minél több embert felállítson a kanapéról és megismertesse velük a természetben mozgás örömét, egy igazán kemény kihívással ötvözve.  (Megjelent a Nyíregyházi Napló február 11-ei számában.)

 

A Spartan a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó-versenysorozata. Ma már 35 országban rendezik meg, évente több millió embert mozgat meg világszerte. A versenyzőknek folyamatosan akadályokat kell leküzdeni, esőben, hóban, sárban, mínusz fokokban, vagy éppen tikkasztó hőségben. Akik indulnak ezeken, azt vallják, itt nem „csupán” versenyről van szó, hanem egy életmódról, amiben benne foglaltatik a rendszeres sportolás és persze a jó közösség. Többek között már ezek miatt indult el Spartan versenyeken legalább negyvenszer a 46 éves nyíregyházi Suga Tímea, aki amellett, hogy az ingatlanpiacon és az építőiparban tevékenykedik, az idei évtől a Spartan Race Hungary nagykövete is.

A sportot és az egészséges életmódot népszerűsítik

A Spartan nagykövetek feladata a sport és az egészséges életforma népszerűsítése szélesebb körben. Őket az USA által meghatározott szempontok szerint választják ki. Olyan emberek, akik vagy kiemelkedő sportolók, ily módon országos szinten is példaértékű a teljesítményük, vagy lelkes Spartan versenyzők, akik pozitív példát mutatva aktívan jelen vannak hazánk egyre növekvő Spartan Race közösségének életében.

„Tudom, hogy lehetetlen, de tudom, hogy meg fogom csinálni”

Timi 2018-ban, szülei halála után – sok kötődésük volt Nagykanizsához (édesapja ott volt katona, és édesanyját ott vette feleségül) –, egy hirtelen ötlettől vezérelve indult először Spartan versenyen úgy, hogy előtte 20 évig nem edzett semmit sem és akkor még nem is tudta, hogy mibe csöppen bele. Timi Nagykanizsa után nem állt meg. Alig pihent két hetet és már a következő versenyen találta magát, megcsinálta az összes Spartan Race távot, és ott van azóta többek között az összes Extreme Trail akadályversenyen is. Azt mondja, élete legjobb döntése volt, amikor 2018-ban belevágott, hiszen bár van, hogy hasra esik, vagy éppen eltéved, beleszeretett a versenyzésbe és kétségtelenül függő lett.

„Szeretnék sok embert ösztönözni”

– Az idei évben kaptam meg az ambassadori (nagyköveti) pozíciómat, amit igyekszem becsületesen és méltóképpen viselni. 2022-ben szeretnék minél több Spartan Közép-európai Regionális Bajnokságon részt venni, és minél jobb helyezéseket elérni. Álmom az Európa-bajnokságon való indulás. Szeretnék sok-sok embert ösztönözni a sport szeretetére, hogy soha nincs olyan, hogy már késő elkezdeni. Nagyon fontos számomra a gyengébb vagy lassabb versenyzők segítése, biztatása. A Charity és a Speciális futamokat szeretném felkarolni, hiszen amellett, hogy egy jó ügy érdekében segítünk, mi magunk is kötetlenül jól tudjuk magunkat érezni.

– A tavalyi évben többek közt végig kísértem Magyarország legidősebb versenyzőjét, hogy teljesüljön a legnagyobb álma, ami egy Beast futam (minimum 20 kilométer, minimum 30 akadállyal) teljesítése volt, ahol a dobogó legfelső fokára állhatott 72 évesen.

Önbizalmat ad

– A szintén nyíregyházi Vitkai Elemérrel, aki egyébként az 50+-os korosztály nagykövete lett, szeretnénk a jövőben iskolákat meglátogatni, akár testnevelésórák keretében akadályversenyeket felépíteni, hogy ezzel is erősítsük a fiatalokban a sport szeretetét. Az ilyenek rengeteg önbizalmat adnak. Kezdetben engem is divat spartankának hívtak. Azóta viszont eltelt 4 év és még mindig nem adtam fel a versenyzést, sőt. Ebben az évben még intenzívebben készülök a továbbiakra. Soha nem adtam fel és még most is, amikor beérek a célba, már el is kezdem nézni a következő futamot. Ez a célom, hogy minél többen éljenek így.