A kórház gyermekrészlegének alapítványa 2 milliós támogatást nyert a MOL Programjában

A vírushelyzet ellenére a MOL Alapítvány ebben az évben is változatlan keretösszeggel hirdette meg a Gyermekgyógyító Program pályázatát az élmény- és művészetterápiás foglalkozások támogatására. A nyertesek között a Jósa András Oktatókórház Gyermekrehabilitációs Osztályának alapítványa.

A kuratórium döntése alapján a 2020/21-es tanévben a 96 pályázóból 34 szervezetet választottak ki, akik évközi fejlesztőfoglalkozásokat, illetve téli és nyári táborokat szervezhetnek az elnyert, több mint 45 millió forintos támogatás felhasználásával. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a nyíregyházi „Kérlek, segíts...” Alapítvány pályázott sikerrel, krónikusan beteg, fogyatékkal élő vagy a
lelki egészség szempontjából veszélyeztetett gyerekek gyógyulását, rehabilitációját segítő élmény- és művészetterápiás programokra.

„Ez a program, amelyre most a MOL-nál pályáztunk, 2013 óta egyre fokozódó számban arról szól, hogy kéthetes intenzív terápiás táborokat tartunk a gyerekeknek. Ezek abban bővebbek, hogy nemcsak a betegségspecifikus terápiát kapják meg, hanem pszichológus, művészeti és élményterápiás szakemberek segítségével, magának a krónikus betegségnek az elfogadásával, illetve magának a tartós kórházi kezelésnek a testi-lelki problémája feldolgozásával is foglalkozunk, így nemcsak egy betegségspecifikus terápiát, hanem egy önfejlesztést, önértékelést és a betegség elfogadását is jelentik ezek a táborok” – nyilatkozta dr. Kántor Katalin gyermekneurológus, a Jósa András Oktatókórház Gyermekrehabilitációs Osztályának vezetője.

Testi-lelki betegséggel küzdő, 5–16 éves korú gyerekek és fiatalok kapnak kiemelt lehetőséget, túl az évközi, heti egyetlen gyógyító terápián. Nyíregyházán eddig kettő, most ötféle betegséggel kapcsolatosan szerveznek a kórházban nyári, bentlakásos táborokat. Esztendőnként 80 gyerek kaphat lehetőséget, melyért nagy a versengés.

„Súlyos, fűzővel élő, gerincferdüléses, izomsorvadással élő gyermekek, agyi sérülést követő, bénulással együtt élő gyerekek, illetve olyan magatartási, hiperaktivitási gondokkal küzdő gyermekek, akik iskolába készülnek, de ami nagyon speciális, a kórosan elhízott gyerekeknek a csoportja” – folytatta a főorvos.

A betegséggel összefüggő funkciójavulást tapasztalhatnak, vagy a gyógyításban egy lépcsőfokot léphetnek előre az intenzív táborok lakói. Eddig helyi és országos vállalkozók felajánlásával, és egyéni támogatók adó 1%-ával finanszírozták a terápiát. A „Kérlek, segíts...” közhasznú Alapítvány tábora kreatív, irányított kézműves vagy művészeti és pszichoterápiás módszereket, illetve szabadidős programok kínál. Sajnos egyre nagyobb gond a jelentős túlsúllyal élő gyerekek gondozása, akik szervi betegség mellett lelki problémákkal is küzdenek. A futópadon túl gyakorlati tanácsokat kapnak, hétköznapi tapasztalatot is szereznek az életmód-terápiával. A táborokban külsős szakemberek is megjelennek a megyei kórház gyermekrehabilitációs osztályának dolgozói mellett, akik évente 3500–4000 betegmegfordulást kezelnek.