A kommunizmus áldozatainak emléknapja

A Virág utcán, Toma András emléktáblájánál az utolsó hadifogolyra emlékeztek. A Szovjetunióban hadifogolytáborból intézetbe utalt embereket törölték a hadifoglyok névsorából, így Toma András kikerült a magyar hatóságok látóköréből. Csak hosszas kutatómunka után találtak rá a kotyelnyicsi elmegyógyintézetben, ahol Tamás András néven tartották nyilván. 2000. augusztus 11-én hazahozták Magyarországra, az akkor 74 éves férfit 2004-ben bekövetkezett haláláig féltestvére ápolta. Az utolsó hadifogoly emléktáblájánál elhelyezték az emlékezés virágait.

További képekért kattintson a fotóra!

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából tartott megemlékezés a Szarvas utcán a két évvel ezelőtt felállított Kommunista Diktatúra Áldozatainak Emlékművénél folytatódott. Arról, hogy hány embert internáltak, zártak börtönbe, kínoztak meg és végeztek ki, nincsenek pontos, írásos adatok, az azonban ismert, hogy 1944-45-ben mintegy 2000 magyar településről több mint 100 ezer embert hurcoltak el, és dolgoztattak évekig embertelen körülmények között. Nyíregyházáról 2300 civil férfit vittek el málenkij robotra, s a megyéből több mint 13 ezer főt deportáltak, az elhurcoltak egyharmada soha nem térhetett haza.

A Kommunista Diktatúra Áldozatainak Emlékművénél tartott megemlékezésen dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere mondott emlékező beszédet. Kiemelte: mindent el kell követnünk, hogy hasonló, a nemzet ellen elkövetett bűntett soha többé ne következhessen be. És mindent meg kell tennünk, hogy az utánunk jövő nemzedékek békében, biztonságban élhessenek, és soha semmilyen elnyomás, kizsákmányolás ne legyen. Ehhez a történelmi tények teljes feltárása mellett elengedhetetlen, hogy ne hagyjuk azt a feledés homályába veszni.
A megemlékezők a Kommunista Diktatúra Áldozatainak Emlékművénél koszorúkat helyeztek el.

 

IRODALMI PÁLYÁZAT

 

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából a középiskolások számára irodalmi pályázatot hirdettek. A diákoktól olyan pályaműveket vártak, amelyek megemlékeznek vagy tisztelegnek a kommunizmus áldozatai előtt, valós eseményt dolgoznak fel, a témával kapcsolatban véleményt, érzelmet fejeznek ki vagy üzenetet fogalmaznak meg az utókor számára.

Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere azt mondta: az emlékezet nagyon fontos az ember életében, ha olyanról emlékezünk meg, ami a magyar történelemnek nagyon fontos epizódja, és amit a saját életünkben nem tapasztalhattunk meg. A diákok a tanulmányaik során egy-két év múlva megismerhetik az 1945 utáni magyar eseményeket, de nem árt, ha ennek a tanulságait már most megpróbálják leszűrni.
A diákok számára meghirdetett felhívásra idén 48 pályamű érkezett.

– Az én pályázatom Tamás apóról szól – mesélte Szántai Marianna. – Ő egy olyan ember, aki úgy igyekezett segíteni a faluban élő, a kommunizmus áldozatait, hogy nem írta fel a nevüket. Ő azonban ennek az áldozata lett, mert az ÁVH-sok megtalálták őt, és keményen megbüntették.

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata 2016-ban immáron 6. alkalommal hirdetett meg irodalmi pályázatot középiskolás diákok számára „A kommunizmus áldozatainak emléknapja” alkalmából. A kiírás szerint, szabadon választott irodalmi műfajban, olyan pályamunkákat vártak, amelyek megemlékeznek a kommunizmus áldozatairól, vagy tisztelegnek azok előtt, valós eseményt dolgoznak fel, véleményt, érzelmet fejeznek ki, üzenetet fogalmaznak meg az utókor számára.

A megadott határidőig 48 pályamunkát küldtek be a nyíregyházi középiskolások.
A pályaműveket háromtagú bírálóbizottság értékelte, melynek tagjai dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza MJV alpolgármestere, dr. Reszler Gábor, a Nyíregyházi Egyetem Történettudományi Intézetének tanszékvezetője és Mohácsi Endre történész, a Kállay Gyűjtemény vezetője voltak.

A mai ünnepélyes eredményhirdetésen 6 díjat és 4 különdíjat adott át a zsűri. A díjazottak elismerő oklevelet és értékes vásárlási utalványt vehettek át.
1. helyezett: Pethő Kincső, a Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanulója. Felkészítő tanára: Cseh Sándorné.
2. helyezett: Leveleki Lívia, a Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium tanulója. Felkészítő tanára: Bányai Zoltán.
3. helyezett: Grenczel Natália, a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium tanulója. Felkészítő tanára: Mező János.
4. helyezett: Bur Bence, a Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium tanulója. Felkészítő tanára: Sárga Tamás.
5. helyezett: Szabó Dávid Attila, a Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Építőipari és Környezetvédelmi-Vízügyi Szakközépiskola tanulója. Felkészítő tanára: Nagy-Bús Annamária.
6. helyezett: Bordás Bernadett, a Nyíregyházi SZC Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Középiskola tanulója. Felkészítő tanára: Listvánné Huszti Judit.

Különdíjat kaptak:
Szántai Marianna, a Lippai János Mezőgazdasági Szakképző Iskola tanulója. Felkészítő tanárai: Kondor Margit és Kiss Andrea.
Vadász Dávid, a Nyíregyházi SZC Bánki Donát Műszaki Középiskola tanulója. Felkészítő tanára: Szemerszkiné Takács Tünde.
Szilágyi Boglárka, a Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Építőipari és Környezetvédelmi-Vízügyi Szakközépiskola tanulója. Felkészítő tanára: Leskovicsné Farkas Mónika.
Horváth Cintia, a Nyíregyházi SZC Zay Anna Egészségügyi, Informatikai Szakközépiskola tanulója. Felkészítő tanára: Szűcs Tünde.

F. A.

(Fotó: Szarka Lajos)