A holokauszt nyíregyházi áldozataira emlékeztek

A holokauszt nyíregyházi áldozataira emlékeztek vasárnap délelőtt a dr. Bernstein Béla mártír főrabbiról nemrégiben elnevezett téren, ahol közel másfél évtizede áll a holokauszt emlékmű. Részben ezen a területen volt 1944-ben a helyi gettó, ahová 17 és félezer, köztük 5000 nyíregyházi zsidót telepítettek be. Május 14-én Nyírjesről indult az első transzport az auschwitz-birkenaui haláltáborba.


Talia Herzlich, Párizsban született, ma Izraelben élő, az elmúlt esztendőben a budapesti zeneakadémián tanult, zsidó származású hegedűművész előadásával kezdődött az emlékezés, majd a város képviseletében dr. Ulrich Attila mondott beszédet.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Trifonov Éva

Nyíregyháza alpolgármestere kiemelte, az emberiség történelme tele van szégyenfoltokkal, melyek beárnyékolják a közelmúltat is.

Ebben az egyik legutolsó ilyen dolog, amely miatt itt állunk, és az az emlékmű, amely a hátam mögött jelképezi annak a 17.580 embernek, köztük 5000 nyíregyházi, zsidó származású honfitársunknak a sorsát, akik utolsó útjukra erről a területről indultak az állomásra, onnan pedig Auschwitz felé.

– fogalmazott az alpolgármester.

„Szívünkön hordozzuk a számokat”

A rendezvényen dr. Róna Tamás, a kecskeméti körzet főrabbija mondott emlékező beszédet, melyet a himnusz sorainak idézésével kezdett, amit szerinte minden időben újra kell értelmezni.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Trifonov Éva

Az eseményekre visszatekintve azt mondta, volt egy olyan történelmi kor, amelyben jeges fuvalltat dermesztette meg Európa érző, emberszeretettel teli szívét.

Emlékszünk arra, hogy vasalt csizmák zúzták szét a szabadság zászlaját. Nem számított, hogy asszony vagy gyermek, nem számított, hogy világhírű tudós, akiről a korabeli sajtó dicshimnuszokat zengett. S azon kevesen, akik még mindig közöttünk vannak, a karjukon lettek megjelölve, mi pedig, a késői generáció, a szívünkön hordozzuk a számokat.

– mondta a főrabbi.

Bernstein Béla tér

A főrabbi az elhurcoltak között utalt dr. Bernstein Bélára, aki a II. világháború előtt évtizedekig szolgálta tudós főrabbiként a nyíregyházi zsidóságot.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Trifonov Éva

A zsidó hitközség és a városvédők kezdeményezésére nevezték el a közgyűlés döntése által szentesítve a Holokauszt emlékmű terét dr. Bernstein Béláról, akire Nógrádi Gábor, a Nyíregyházához kötődő író-költő emlékezett.

Lefordította a tórát, vagyis Mózes öt könyvét, ékes magyar nyelvre, ahogy az egyik méltatója mondja. Mellesleg a zsido.com oldalon ma is az ő fordítását lehet olvasni, ha a tórát keressük.

– jelezte Nógrádi Gábor.

Emlékező séta

A főhajtás az emlékezés virágainak és köveinek elhelyezésével zárult, majd emlékező séta indult a Szarvas utcára, ahol dr. Bernstein Béla egykori házánál egy őt idéző botlatókő található. Végül a Zsidó Hitközség a Kótaji úti temetőben tartott gyászistentiszteletet.


Tarczy Gyula