A hétvégén is több helyre riasztották a tűzoltókat szén-monoxid-mérgezés és lakástűz miatt
Fotó: Illusztráció

Pénteken Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében két ilyen esetnél is be kellett avatkozniuk a katasztrófavédelem tűzoltóegységeknek, vasárnap kora reggel a Baranya megyei Dencsházán, délután pedig Pest megyében, Dunakeszin volt halálos tűz. Ezek mellett többen megsérültek, holott mindegyik eset könnyen megelőzhető lett volna.

Péntek este a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Napkor egyik családi házából négy ember került kórházba szén-monoxid-mérgezés miatt. Szintén péntek este Nyíregyházán egy családi házban keletkezett tűz, feltételezhetően a kályhából kipattanó parázs miatt. Az esethez riasztott tűzoltók oltás közben egy holttestet találtak. Vasárnap kora reggel a Baranya megyei Dencsházán egy családi ház melléképülete égett. A tűzoltók az égő épületből egy embert kivittek, azonban már nem lehetett rajta segíteni. Vasárnap délben Dunakeszin egy ikerház egyik lakása és melléképülete égett. A tűzoltók az épület bejáratánál egy embert találtak, aki belehalt sérüléseibe. Szintén a hét utolsó napján, Zalaszentmihályon három horgász vesztette életét, nem kizárt, hogy szén-monoxid-mérgezés miatt. A katasztrófavédelem mindegyik haláleset kapcsán vizsgálatot indít, hogy feltárják azok körülményeit.

Idén már 659 alkalommal riasztották a tűzoltókat szén-monoxid miatt, 251 ember szenvedett valamilyen mértékű mérgezést és 7 emberen pedig már nem lehetett segíteni. Akkor keletkezik szén-monoxid, ha a nyílt égésterű vízmelegítő vagy fűtőeszköz működés közben nem kap elég levegőt. Ilyenkor mérgező szén-monoxid fejlődik, amely akár egy percen belül ölhet. Néhány egyszerű lépéssel megelőzhető a mérgező szén-monoxid kialakulása:

Idén eddig már 5371 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat, 438-an sérültek meg és 74 ember halt meg. A legtöbben nem a lángok okozta hő miatt vesztik életüket, hanem füstmérgezést szenvedtek. A halálesetek megelőzhetőek lennének egy füstérzékelő használatával. Egy jó minőségű füstérzékelő már a tűz keletkezésekor jelez, amikor még sérülés nélkül ki lehet menekülni. Füstérzékelővel a kár is sokkal kisebb, hiszen hamarabb lehet riasztani a tűzoltókat, akik több értéket meg tudnak menteni.

Forrás: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság