Jogosítvány nélkül hajtott az árokba, az egyik utast a tűzoltók vágták ki

Vezetői engedély nélkül ült gépkocsiba az a vádlott, aki rutintalansága miatt lehajtott az út melletti árokba, és egy akácfának ütközve állt meg.

A Nyíregyházi Járási Ügyészség vádiratának lényege szerint a 25 éves ópályi férfi vezetői engedéllyel még nem rendelkezett soha, ugyanakkor vásárolt egy rendszám nélküli személygépkocsit. A járművel 2020. április 7-én késő délután Ópályiból Nyírparasznya irányába indult, de még előtte felvette két kiskorú társát is. Ahogy elhagyták a települést, az országúton egy enyhén balra ívelésű kanyarban a vádlott az eltúlzott sebessége és az abszolút gyakorlatlansága miatt előbb az útpadkára hajtott, majd elveszítette uralmát a jármű felett, így az útmenti árokba csúszott, végül egy akácfa állította meg. Két utasa 8 napon túl gyógyuló csonttöréseket szenvedett, ráadásul egyikőjüket csak a tűzoltók tudták kivágni a roncsból.

Az ügyészség közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja a férfit, és pénzbüntetés kiszabását indítványozta vele szemben a bíróságnak. Ezért a bűncselekményért a törvény szerint egy évig terjedő szabadságvesztés szabható ki, ugyanakkor számíthat a vádlott arra is, hogy a közúti járművezetéstől is eltiltja a bíróság. Az olyan elkövető esetében, aki eleve nem rendelkezett jogosítvánnyal, a járművezetés eltiltás azt jelenti, hogy amíg az eltiltás tart, nem is szerezhet vezetői engedélyt. 

Az ügyben döntést a Mátészalkai Járásbíróság fog hozni.

Forrás: SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG