A diákmunkások körében népszerű a Nyíregyházi Polgármesteri Hivatal
Fotó: Illusztráció

Harminchat diákmunkást foglalkoztat július elejétől a Nyíregyházi Polgármesteri Hivatal. Többségük egyetemista vagy főiskolai hallgató így a munkáért járó zsebpénz mellett még szakmai tapasztalatokat is szerezhetnek a fiatalok. Egy-egy diákmunkás négy hetet dolgozik a hivatalban, így augusztusban ismét közel 40 fiatal kaphat majd munkát a Kossuth téri épületben.

Egy csippantás az ideiglenes kártyával, egy 'Jó reggelt!' és máris kezdhetik a munkát az egyetemi hallgatók a Polgármesteri Hivatalban. Diákmunkára jelentkeztek és mivel felvették őket irodai feladatokat kaptak.  

Adatrögzítés kényelemesen

Bíró Barbara digitálisan rögzít adatokat egy lap-top segítségével. A fiatal hölgy szeptembertől harmadéves lesz a Debreceni Egyetem kereskedelem és marketing szakán. Azt mondja, nem csak azért jött el dolgozni, mert ezzel némi zsebpénzre is szert tehet.

Igazából azért jöttem el, mert szerettem volna hasznosan eltölteni a nyarat és tapasztalatot gyűjteni a munka világában. Jelenleg adatokat rögzítek, nyilvántartásokat vezetek és egyéb papírmunkákban segédkezek.

– fogalmazott Bíró Barbara.

Jól jön a segítség

Négy hetes turnusban összesen 36 diák végezhet munkát júliusban a Polgármesteri Hivatalban. Augusztusban újabb turnus indul és akkor is közel 40 főt alkalmaznak majd a nyár végéig. A hivatal jegyzője kiemelte, a szabadságolások idején jól jön a segítség és a fiataloknak sem árt, hogy munkatapasztalatot szereznek. 

Kisegítő adminisztratív jellegű munkát végeznek nálunk a fiatalok, de arra is figyelünk, a tanult szakmájukhoz közel legyenek. Igyekszünk így beosztani a gyerekeket, például ha jogásznak tanul, akkor olyan helyre kerüljön, ahol a jogi munkába is beleláthat. Igyekszünk mindenkit hasznossá tenni, hiszen nagyon fontos a gyerekeknek is, hogy a négy hét alatt, amit itt töltenek, belelássanak munka világába.

– tette hozzá dr. Szemán Sándor, címzetes főjegyző.

Kapós az irodai munka

A diákmunka egyre népszerűbb a fiatalok között. A nyári szünidő alatt szinte mindenütt lehet velük találkozni Nyíregyházán, nemcsak a Polgármesteri Hivatalban, de a strandokon is. Az irodai munka igazi slágernek számít, mivel a diákok kényelmesen, általában klimatizált irodában dolgozhatnak és kereshetnek pénzt. Ebből pedig finanszírozhatják a nyaralásukat vagy éppen egy-egy fesztiválon való részvételt.