A cifra pitvartól a cifraszűrig

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legszebb népművészeti alkotásait mutatják be a Jósa András Múzeumban. A látványos tárlat azokból a múzeumi tárgyakból nyújt válogatást, amelyeket a „Szabolcs-Szatmár-Bereg megye népművészete” című reprezentatív album tár az olvasóközönség elé. A tavaly megjelent 784 oldalas, 900 fotóval, illetve rajzzal illusztrált monográfia a „Népművészeti örökségünk” című országos sorozat tizedik köteteként látott napvilágot, teljes körű összefoglalását adva a megye népművészetének. A cifra pitvartól a cifraszűrig a tárlat címe. Ez a decemberben megjelent népművészeti könyvhöz kapcsolódik. – Természetesen a teljes palettát nem tudjuk felvonultatni a teremben, csak ízelítőt tudunk adni azokból a tárgyakból, amelyek a múzeum pincéjében voltak eddig – mondta dr. Ratkó Lujza etnográfus, a kiállítás kurátora.

MÁNGORLÓ ÉS SZŐTTES

A több mint egy évtizedes munka eredménye számos újdonsággal szolgál nemcsak a nagyközönség, hanem a tudomány számára is. A kiállításon a pásztorművészet remekei, a szerelmi ajándékként adományozott, gyönyörűen díszített mángorlók vagy a beregi szőttes- és hímzéskultúra legszebb darabjai mellett a múzeumi raktárak rejtett kincsei is láthatók.

– Ez a vidék mindig is szegény volt. De ez egyenesen adta annak a lehetőségét, hogy előállította azokat a használati tárgyakat, amire nap mint nap szükség volt. Ez a tárlat is ezt reprodukálja – mondta dr. Puskásné Oláh Júlia, Nívó- és Életfa-díjas népi iparművész, a népművészet mestere.

KÜLÖNLEGESSÉGEK

Igazi kuriózumai a tárlatnak a XX. század első évtizedeiből származó, korábban publikálatlan archív fotók, amelyek alakjai szinte megelevenednek a korabeli falusi és városi viseletekbe öltöztetett próbababák révén. Nemcsak a szép tárgyak és fotók, hanem a kiállítás enteriőrje, újszerű megoldásai is különleges élményt kínálnak a néző számára.

Erdős József