A bőrgyógyász tanácsai – Napégés, fényallergia és egyéb veszélyek
Fotó: Illusztráció

Minden nyári örökzöld a napozás kérdése, és egész éves örökzöld a szolárium. Talán nem véletlen, hogy manapság már divat a fehér bőr is, hiszen oly sok rosszat hallunk és élünk meg a napozás káros hatásaival kapcsolatban. Persze ez csak egy szelete annak, amit a bőrgyógyász a nyár veszélyei között emleget.

 

Unos-untalan hallhatjuk a szakemberek tanácsait a napozás szabályairól és veszélyeiről. A 11 és 15 óra között tiltott időszakról. Arról, hogy milyen különösen veszélyes a tűző nap a gyerekek és idősek számára. Ismerős a fényvédő faktorok szerepe az UV-A- és UV-B-sugárzás ellen, de erről szóló téma az ózonréteg, és annak hiánya. Arról is tudunk, hogy a bőr nem felejt, és összeadja az életünk során megszenvedett valamennyi felégést. De ritkábban beszélünk a nyár napos oldala mellett annak árnyoldaláról.

„A fertőzések gyakorisága nyáron megsokszorozódik. Könnyebben levesszük a ruhát magunkról, rákerülhetnek bogarak, pókok, baktériumok a bőrünkre. A gyerekeket összecsipkedi a szúnyog. Megvakarja, kicsi, apró sebek lesznek, és a baktérium hamar bekerül a gyerek szervezetébe. Könnyen ótvarosak lesznek, melyet egyszerűen át tudnak adni. Ez nagyon ijesztő tünetekkel járhat. Nem kell nagy dolgokra gondolni, de ha látja valaki, hogy összecsipkedte a szúnyog a gyereket, fújják le fertőtlenítő spray-vel. Vannak alkoholmentesek, amelyek nem okoznak panaszt és akkor megakadályozhatjuk a felülfertőzést. A szúnyogcsípés ellen pedig védekezni lehet rovarriasztókkal, utána antihisztamin tartalmú tablettával, cseppel vagy kenőccsel lehet ezeket kenni” – tájékoztatott dr. Szondi Györgyi bőrgyógyász, a Jósa András Oktatókórház osztályvezető főorvosa.

Ezekkel a tulajdonképpen ismert szerekkel lehet megelőzni a fertőzéseket, csak elszánt figyelemre és fegyelemre van szükség. Mindig érdemes az orvos és a patikus tanácsát kikérni. És vonatkozik ez azokra a gyógyszerekre is, amelyek napallergiát okozhatnak. Fiatalok és idősek is kenik ízületeiket fájdalomcsillapító kenőccsel. Ezek nyáron a napon vörös, hólyagos bőrgyulladást okozhatnak. Érdemes árnyékban tartózkodni, illetve ruhával vagy fáslival védekezni a napsugárzás ellen. Előfordulhat gyógyszerekkel kapcsolatban is kellemetlen tapasztalat.

„A fényérzékenyítő hatás, amikor kimegyünk a napra, akkor egy bőrgyulladás alakul ki azokon a területeken, amit a nap megsüt. Antibiotikumoknál, Doxycyclin hatóanyagnál ezek mindennaposak, mindenkinél előfordulhatnak. Amikor a kezelőorvos kiírja ezeket a gyógyszereket, amelyeknek fényérzékenyítő hatása van, minden esetben felhívja rá a figyelmet, hogy a fényvédelemről gondoskodni kell, a beteg ne legyen sok órát kint a tűző napon” – folytatta tanácsait a bőrgyógyász.

Ha nagy területet érintenek a gyulladások, több napig fennállnak és hólyagosak, akkor kórházi ápolásra is szükség lehet, hiszen injekciós, infúziós kezelés is indokolt lehet. Nagyon ijesztő, nagy kiterjedésű felületen is jelentkezhetnek a tünetek. Jelenleg is vannak ilyen betegek a kórházban – jelezte a főorvos.

A növények, a paszternák, a petrezselyem levele, akár gyomnövények leve is rácsapódhat a bőrre, melyet ha megsüt a nap, begyullad. Hólyagos kiütést okozhat. Mindezek hosszadalmas, ijesztő tünetekkel járnak, de veszélytelenek és könnyen gyógyíthatók. A káros napsugárzás okozta bőrrák egy újabb téma, melynek gyakoriságára jellemző, hogy minden rendelés alkalmával felfedez egy újabb beteget a főorvos. Ezek veszélyessége eltérő, attól függően, milyen sugárzás érte a bőrt.