A biztonságpolitika és békefenntartás volt az Európa 2018-ban előadás központi témája

 

Konfliktusok, migráció

 

Polgárháborúk, katonai konfliktusok vannak világszerte, azok egyik napról a másikra biztosan nem szűnnek meg – véli a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely vezetője. Dr. Besenyő János az Európa 2018-ban című előadáson kiemelte, Ukrajna, Jemen, az észak-afrikai térség, Irak és Szíria mindennapos problémái együttesen újratermelik a problémákat, további menekültek érkezése várható Európába. Dr. Besenyő János elmondta:

„Biztonságpolitikai kihívások értelemszerűen ezzel kapcsolatosan fölmerülnek, fontos a határvédelem, a migráció hatásainak a kezelése, a konfliktusok csökkentése, illetve megtalálni azokat a lehetőségeket, hogy ezeket az embereket hogyan tudjuk úgy a hazájukba segíteni, hogy lehetőség szerint ott maradjanak, ott akarjanak boldogulni. Ezzel kapcsolatosan különböző olyan kihívások vannak, ami a Magyar Honvédséget úgy érinti, hogy külföldi szolgálatot teljesítünk, Afrikában vagyunk több országban, Szomáliában, Maliban, Nyugat-Szaharában jelen, de ugye a legnagyobb kontingensünk a Balkánon van és ezek mellett Afganisztánban is ott vagyunk.”

 

A választás éve...

 

Parlamenti választások Ausztriában, a kancellár kérdése Németországban. 2017 a választások éve volt Európában – mondta a Századvég Alapítvány vezető kutatója. Pócza István hozzátette, a legfontosabb kérdés most, hogy milyen lesz a 2018-as évünk. Pócza István szerint:

„Olyan választások után vagyunk, amelyek alapvetően befolyásolják Európának a jövőjét. Rengeteget tudnánk erről beszélni: a francia választásokról, az osztrákról vagy a cseh választásokról, de a legfontosabb talán inkább a német választások, hiszen Németország tulajdonképpen az EU hajtómotorja. Németország az az ország, amely leginkább meghatározza az Európai Unió irányát. Az, hogy pont ebben az országban, ami gazdaságilag a legerősebb és most politikailag a legtörékenyebb, alakult ki egy ilyen szituáció, az mindenképpen izgalmassá teszi azt a kérdést, hogy merre fog tartani Európa 2018-ban, hiszen ha belegondolunk abba, hogy most elindult egyfajta bizonytalanság csak ebben az országban, az egész Európára kihathat.”

A vezető kutató szerint fontos kérdés az is, hogy a jövőben a nemzetállamok erősödnek-e Európában, esetleg más egyesülés felé tart majd az Unió.

 

Dér Vivien