A betegbiztonság növelése is célja a kórháznak – Új levegőfertőtlenítőket szereztek be!

A kórházi fertőzések száma az elmúlt években gyorsan növekszik világszerte. Ennek többek között az az oka, hogy megváltoztak a kórokozók.


A multirezisztensek elszaporodtak és ugyan a kórtermeket, műtőket takarítják, fertőtlenítik, a légtér sterilizálása igen nehéz. Most azonban, egy uniós projekt keretében két levegőfertőtlenítő torony került a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórházhoz. A Csillagok Háborújából ismert asztrodroidhoz, R2-D2-hoz hasonlító berendezés nagy segítséget jelent az intézménynek.

Dr. Magyar Veronika, a Jósa András Oktatókórház kórházhigiénés főorvosa elmondta:

Ez a készülék nagyon új fejlesztés. Magyarországon még nincs is ilyen máshol. A torony UV-C fénnyel károsítja a szaporító anyagot a DNS-t és az RNS-t. Ez azt jelenti, hogy mindegy, hogy milyen típusú kórokozó tartózkodik a levegőben, a műtők légterében, a berendezés a kórokozókat elpusztítja. És ami nagyon jelentős: nem kell kipakolni a műtőket, maradhat a berendezés; fél órától kb. másfél óráig tart egy fertőtlenítési ciklus.

A „Betegbiztonság növelését célzó komplex infrastrukturális fejlesztések az egészségügyi ellátórendszerben” című projektben két mobil fertőtlenítő berendezés beszerzésére nyílt lehetőség.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Dr. Szondi Zita, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgató-helyettese kiemelte:

Az egyiket a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban fogjuk használni, a másikat pedig két vidéki telephelyünkön, ahol szintén műtéti tevékenységeket végzünk. Mátészalkán és Fehérgyarmaton. Nyilván sokkal kisebb terheltsége van az ottani műtőknek – összehasonlításképpen mondom: a nyíregyházi műtőkben átlagosan 65 műtét történik naponta, a kisebb telephelyeinken pedig 10-12 a műtéti szám. De a fertőtlenítésre és a betegbiztonságra ott is szükség van!

A két légfertőtlenítő torony – a nyertes uniós pályázaton belül – több mint 38 millió forintba került.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Dr. Adorján Gusztáv főigazgató hangsúlyozta:

Ez egy 200 milliós pályázati forrás, amiben más eszközöket is be tudtunk szerezni. Például kórtermi- és kézfertőtlenítő eszközöket is. Azonban ez a készülék egy olyan különlegesség, ami Magyarországon most van itt először, Nyíregyházán – én büszke vagyok, amikor egy új, innovatív dologgal állunk ki és azt bemutatjuk azért is, hogy a többi intézménynek is tudjunk jó ötlettel szolgálni.

A berendezés környezetbarát, mivel működése következtében nem marad vissza vegyi anyag, a fertőtlenített helyiség a sterilizálási folyamat után azonnal használatba vehető. A készülék hatékony a vírusok, gombák, baktériumok ellen, beleértve akár az ebolát, a norovírust és más kórokozókat.

 

Dér Vivien