A 65 év felettiek helyzete az Idősügyi Tanács ülésén

Az Idősügyi Tanács ülésén megjelentek megismerkedhettek a város nyugdíjasainak előző havi programjaival és eseményeivel. Kiemelték a nagy sikerrel működő Idősek Akadémiáját, amely a már nem aktív korúaknak biztosít kulturális és szabadidős elfoglaltságot. Nyíregyháza Megyei Jogú Város több területen kívánja segíteni az itt élő időseket.

Nyíregyháza különösen figyel az idősekre

Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere, az Idősügyi Tanács elnökhelyettese azt mondta a Nyíregyházi Televízió Híradójának, az egyik fő ok, ami miatt a város különös gondot fordít az idősekre, hogy ez a csoport egy sok mindennek kitett korosztály, akik fokozott veszélyben vannak a kor előrehaladtával. Az alpolgármester hozzátette, másrészről megbecsült tagjai a társadalomnak. Dr. Ulrich Attila kifejtette, az Idősügyi Tanács üléseire olyan szakembereket hívnak, akik segíthetnek a nyugdíjasokon, hiszen az öregekkel való törődés ugyanolyan fontos, mint a gyerekekkel való foglalkozás. Ezt azzal magyarázta, hogy életkori sajátosság az, hogy ha valaki túl fiatal, vagy túl idős, hiszen akkor a legvédtelenebb. A középkorúaknak kell tenni értük, éppen ezért Nyíregyháza többféleképpen kívánja védeni, segíteni az itt élő nyugdíjasokat.

További képekért kattintson a fotóra!

Szociológiai kutatás

Az Idősügyi Tanács ülésén a tagok meghallgatták a Nyíregyházán végzett Háztartáspanel kutatás eredményeit, amely a városban és a járásban élő idősek életminőségét vizsgálta. A 2000 fős mintavételből kiderült, hogy a 65 év felettiek iskolai végzettsége determinálja nyugdíjuk mértékét és azt, milyen életszínvonalon élhetnek a munka után. A kutatás a vagyoni és egészségi helyzeten kívül kiterjedt a társas kapcsolatokra is. Ennek alapján elmondható, idősebb korban kevesebb, de jobb barátokkal tartják a viszonyt a nyugdíjasok és felértékelődtek a szomszédi barátságok. A szociológiai kutatás mellett további témák is felvetődtek az ülésen.

Fintor Károlyné, az Idősügyi Tanács titkára arról számolt be, az időseket leginkább az egészségügy témája foglalkoztatja, de mellette a programok és kikapcsolódási lehetőségek is érdeklik őket.

Új lehetőségek a kórházban

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház orvosigazgató-helyettese, dr. Francz Mónika, a Jósa András Oktatókórházban bekövetkezett változásokról tájékoztatta a tanács tagjait. Az egészségügyi intézményben az utóbbi időszakban több fejlesztés is megvalósult. Ilyen például a Tömbkórház vagy a Rehabilitációs projekt és az onkológiai eszközbeszerzés. A 62 osztállyal és 248 szakrendeléssel üzemelő kórház új telephelyeit és épületeit is bemutatta az egészségügyi szakember.

Az Idősügyi Tanács ebben az évben még egyszer ülésezik. Decemberben az éves beszámoló ismertetésére kerül sor.

M. E.