A 2019/2020-as tanév volt a Köznevelési Tanács ülésének középponti témája
Fotó: Szarka Lajos

A Nyíregyházi Tankerülethez tartozó négy járásban közel 18 ezer általános és középiskolás diák kezdte meg szeptemberben a 2019/2020-as tanévet. Az ő lehetőségeiket, a tanév esélyeit vitatta meg a Köznevelési Tanács ülésén az oktatás- és nevelésügy valamennyi képviselője az óvodától az egyetemekig.

Amikor az oktatási intézmények működtetése kikerült az önkormányzatok kezéből, akkor alakította meg a Köznevelési Tanácsot a Nyíregyházi Önkormányzat. A város vezetése felelősséget érzett az oktatás ügye iránt. Tény, hogy az elmúlt 9 esztendőben 10 milliárd forintot fordított a város az oktatási-, nevelési intézmények infrastrukturális fejlesztésére és a felújításokra.

Dr. Kovács Ferenc polgármester kiemelte:

A most záruló önkormányzati ciklus elején két fő programot határoztam meg. Az egyik az intézményeink felújítása, a másik pedig a közúti infrastruktúra fejlesztés, mint kiemelt feladat. Jó visszanézni, hogy mennyi minden történt! De előre kell néznünk! Tudjuk, hogy az oktatás felértékelődik. A szakmunkásképzés már felértékelődött. A város jövőjének szempontjából az oktatási intézményeink színvonala, minősége nagyon fontos tényező lesz. Erről is fogunk beszélgetni a Köznevelési Tanács ülésén.

Az előadók saját iskolájuk tanévkezdési sajátosságairól adtak tájékoztatót. A Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója a Digitális és nyelvi kompetenciafejlesztés terveiről számolt be.

Gurbánné Papp Mária, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója azt is hozzátette:

Az idegen nyelvi kompetenciák fejlesztésénél most is folynak tanfolyamok iskolában, saját tanulóink számára. Már 250 tanuló szerzett végzettséget, illetve most is 25 csoport indult, természetesen a saját tanulóink mellett itt is a különböző gazdasági partnerek dolgozói számára is nyitottak ezek a lehetőségek.

Két fontos innovációt ismertetett a Nyíregyházi Egyetem rektora. Tavaly óta működik Közép-Kelet Európa első innovációs stúdiója a felsőoktatási intézményben, mely a LEGO Edukáció módszerével fejleszti a matematika, szövegértés és a robotika teületén a diákokat, de élménypedagógiai terem nyílt az Egyetem Eötvös Gyakorló Általános Iskolájában és Gimnáziumában is.

Vassné dr. Figula Erika, a Nyíregyházi Egyetem rektora elmondta szerkesztőségünknek:

Négy szakunkon 2020-tól elindítjuk az angol nyelvű képzést. Ez a gépészmérnök, mezőgazdasági mérnök, pilóta, és a zene kultúrában a kórusének specializációt. Erre már  most várjuk mind a magyar, de angolul tanulni szerető, illetve külföldi hallgatókat. A magyar nyelvet, mint idegen nyelvet akkreditáltuk, és ennek kapcsán már meg is nyertük a Stipendium Hungaricumból, 10 fő fog idejönni.

A Nyíregyházi Tankerületi Központ Esélyegyenlőségi helyzetelemzéséről is meghallgattak egy beszámolót a Tanács tagjai.

Kertész Sándorné, a Nyíregyházi Tankerületi Központ szakmai igazgatóhelyettese azt mondta:

Képességekben is eltérő, 2 H-s, 3 H-s, arányokban eltérő intézményeink vannak. Nyilván minden intézményben azon vagyunk, hogy a tanulók képességeiknek megfelelő képzésben részesüljenek. Igyekszünk számukra nem csak az épület állagát fejleszteni, hanem megfelelő pedagógiai módszerekkel is eljuttani ahhoz a tudáshoz, ami számunkra fontos. Nagyon szeretnénk elérni azt, hogy a lemorzsolódás csökkenjen, és ne legyen olyan tanulónk, aki úgy jut a munkaerő piacra, hogy nincs valamilyen végzettsége.

Nyíregyháza Köznevelési Tanácsa megismerkedett a Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda tanévkezdésének többszintű feladataival, a Jókai Református Iskola évindításával, a Szent Miklós görögkatolikus oktatási intézmény örömeivel és a Bethlen Gábor oktatási-, nevelési intézmény lehetőségeivel.

Kapcsolódó galéria

Ülésezett a Köznevelési Tanács 20190919