9 emelet – Lépcsőfutó versenyt szervezett a Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
9 emelet, 191 lépcsőfok.

A 2000-es évek elején rendezték meg először a megyei tűzoltóknak a Lépcsőfutó versenyt. A megmérettetésnek idén is a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Bánki Donát Műszaki Középiskolája és Kollégiuma adott otthont. A megnyitó után megannyi hivatásos és önkéntes tűzoltó sorakozott, készült a megmérettetésre.

Nem csupán a feladatot kellett teljesíteniük a tűzoltóknak, számított az idő is. Valamennyi versengő csapat vagy egyéni jelentkező 1 perc alatt teljesítette a lépcsőfutást – 9 emeletet, 191 lépcsőfokot kellett meghódítaniuk.

A cél az állóképesség felmérése

A Lépcsőfutó verseny célja, hogy felmérjék a tűzoltók állóképességét, de a feladat életszerű, hiszen megyénkben megannyi középmagas és magas épület van, így hasonló helyzettel a tűzoltók munkájuk során bármikor találkozhatnak. Leskovics Zoltán tűzoltósági főfelügyelő elmondta:

Minden nap bizonyítani kell a tűzoltónak azt, hogy erőnlétben, képességben megfelelő szinten van, le tudja küzdeni az akadályokat, a magasságot és a távolságot. Jó példa erre a szerdai, Vasvári Pál utcai, 6. emeleti tűz is, ahol szinte néhány perc alatt sikerült megszerelni az alapvezetéket és eloltani az erkélyen keletkezett tüzet.

Plusz súllyal versenyeztek

Az előző években szintén felszerelésben kellett teljesíteniük a feladatot a tűzoltóknak, akkor mintegy 30 kg-os plusz súllyal indultak a lépcsőfutásnak, ám az elmúlt időszakban valamennyi tűzoltóságnál lecserélték a nehéz acélpalackokat, helyettük már a jóval könnyebb, kompozit palackokkal dolgoznak. Ezért idén a szervezők döntése alapján, két kötözött tömlőt is fel kellett vinniük a vállukon, hátukon a versenyzőknek. Ezekkel együtt mintegy 20 kilogrammos plusz súllyal vágtak neki a Lépcsőfutásnak a tűzoltók.

Kapcsolódó galéria

Lépcsőfutás 2019