7 papagájféle a madárovi legújabb lakója a Nyíregyházi Állatparkban

Mivel egyes papagájfajok nem nevelték utódaikat, a madárgondozók vették át a „szülőpár” szerepét a Nyíregyházi Állatparkban. Jelenleg kékhátú és harlequin arákat, valamint rózsakakadukat nevelnek és etetnek, korábban kétóránként, mára viszont már csak napi öt alkalommal.

A Nyíregyházi Állatparkban több száz madár él, és mindegyikük külön gondoskodást igényel. Amikor egy madárpár a költési időszakhoz ér, a gondozók onnantól kezdve elkezdik figyelni, hogy megfelelően el tudják-e látni az utódokat. Amennyiben a kikelt fiókát nem tudja megfelelően etetni a madárpár, a gondozók beavatkozása szükséges. Az első időszakban 2 óránként kellett etetni a kakadukat és a papagájokat, mostanra viszont már csak napi ötször esznek.

„Nagyon nehéz ilyenkor a gondozó feladata, hiszen hivatalosan nem lehet szoros kötelék ember és állat között, és ezt be is tartják a gondozók, hiszen az állat jövőjét kell nézni, ezek az állatok vissza lesznek vadítva, óriási röpdébe fognak kerülni. Jelenleg a hozzátáplálás kezdődik el, a csíráztatott magokat és gyümölcsöket kezdik adagolni számukra, és 3-4 hét múlva el fog búcsúzni a gondozótól az összes állat, és vissza fognak kerülni a többiek közé.”

A Nyíregyházi Állatparknak óriási a madárállománya, ez Európa-szerte híres, de hogy mi lesz a fiókák sorsa, azt egyelőre nem tudják, lehet, hogy a fajfenntartási program keretében másik állatkertbe kerülnek majd – zárta gondolatait Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark osztályvezető-szóvivője.