62 km a stadion rekortánján - Csak egy bokasérülés állította meg Belus Tamást

Az új covidos korlátozások miatt úgy tűnik idén már nem lesz több ultra terepfutó verseny, ezért a hétvégi balatoni Tanúhegyek Trail (42km) is elmaradt. Ifj. Belus Tamás azonban nem tétlenkedett. Kitalálta, hogy helyette a verseny időpontjában fut egy 6 órás teszfutást a stadion négyszázas pályáján, ám mivel a stadiont is lezárják a járványügyi intézkedések miatt, ezért egy hirtelen ötlettől vezérelve kedd estére előrehozta a futást. A "hatórás" egy régóta jegyzet kategória az ultrafutásban, az elmúlt években is számos kiváló magyar eredmény született ebben a versenyszámban.

- Jómagam több mint három éve nem futottam síkon ilyet, úgyhogy kíváncsi voltam, hogy mire vagyok képes most. Tavaly 81 km-el nyerték a magyar bajnokságot, én ezt a távot, de legalább 80 megtett kilométert céloztam meg. Délután fél egykor érkeztem meg az atlétika pályára és csináltam magamnak a rekortán mellé gátakból és egy zsámolyból álló hevenyészett frissítő asztalt, amire kitettem az előre elkészített izotóniás kulacsokat, energia géleket és egyebeket. A bemelegítés után 13.15 körül kezdtem meg a futást, aminek az első két órája egész hamar elment, utána viszont már kezdett zavarni a körözés monotóniája. 1óra 26perces félmaratonnal kezdtem, 3 óra 5 perces maratonnal, úgyhogy a tempó egész jó volt, a 80-81 kilométeres cél is elérhetőnek tűnt - mesélte a nyíregyházi futó.  

Lassan besötétedett és a köd is leszállt, de szerencsére megérkezett jópár sporttárs is, akik nem csak szurkoltak, futottak is. A "nyulak", azaz Csombók Csaba és Antal Csaba jelenléte azonnal érezhető volt, új lendületet kapott Tamás, úgyhogy 4 órához is a terv szerint érkezett.

- Aztán sajnos egy balszerencsés lépésnél kifordult a bokám, egy futó kikerülésénél leszorultam a futballpálya gyepére és amikor visszaléptem a pályára, akkor történt a baj. 2 perc vívódás után megpróbáltam tovább menni, sikerült még 10-15 kört megtenni nem is rossz tempóban, de aztán a fájdalom óvatosságra intett, és 4 óra 38 perc után félbeszakítottam a futást. Így is összejött azért 62 kilométer 4 perc 29 másodperces átlag kilométerekkel, úgyhogy az eredménnyel így is elégedett lehetek. A pálya pedig nem szalad el, úgy érzem még a télen meglesz az a 80km-es hatórás. 
A következő időszak pedig újra az egyéni futásoké lesz, magányosan edz majd mindenki, ki-ki céljainak megfelelően. Én, ha a bokám majd engedi, már 2021-re kezdem a felkészülést, jöhet az alapozás, sok erősítő edzéssel és hosszú, lassabb futásokkal. Már várom
- tette hozzá Belus Tamás. 

Szerdán aztán az orvosi vizsgálat megállapította, hogy részleges bokaszalag szakadást szenvedett, így néhány hét pihenő vár most a futóra. 

Fotó: Rubóczkiné Hajnalka, Benkő Gabriella