55 éves a Nyírtávhő – Hatalmasat fejlődött a szolgáltatás
Fotó: Archív / Szarka Lajos

Idén 55 éves a távhőszolgáltatás Nyíregyházán. Az elmúlt évtizedben történtek a legjelentősebb fejlesztések a rendszerben, melyre mintegy 2 milliárd forintot költöttek pályázati és saját forrásból. A távvezetékek cseréje mellett a hőközpontok felújítása is megtörtént, így zavartalanul láthatja el a 16 ezer lakossági és ezer üzleti felhasználói melegvíz-, illetve fűtőszolgáltatását a Nyírtávhő.

55 évvel ezelőtt, 1966 októberében indult a távhőszolgáltatás Nyíregyházán. Akkor a kornak megfelelő, de a maihoz képest egészen más fűtési rendszerrel kezdték el az Északi körút lakásainak fűtését, ehhez csatlakozott a ’70-es években a Jósaváros, majd az évtized végén és a ’80-as évek elején becsatlakozott a rendszerbe az érkerti városrész is. Az örökösföldi lakótelep felépítésével a ’80-as évek közepére el is érte a távhőszolgáltatás a mai kiterjedését, hiszen ekkorra már 16 ezer lakást fűtött a vállalat – mondta el televíziónknak Joó László, a Nyírtávhő Kft. ügyvezető igazgatója.

„Mintegy 46 kilométer távfűtési nyomvonalon, mintegy 100 kilométernyi vezeték van beépítve, közel 300 hőközpontunk van, 300 távfűtési akna, tehát van mit ellenőrizni folyamatosan. Ezek a felépítmények az elmúlt 55 évben szinte ki lettek cserélve, hiszen a város fejlődésével nagyobb dimenziójú vezetékeket kellett elhelyezni, és igazából nagy fejlődést a felújítást tekintve az elmúlt tíz évben tudtunk elérni, ahol is több mint 2 milliárd forintot tudtunk a rendszer fejlesztésére fordítani, ahol a távvezetéknek azok a  részei, amelyek a legnagyobbak, teljesen ki lettek cserélve, Mező utcán, Bethlen Gábor utcán, Érkert lakótelep felé menő távvezeték, és nagyon sok felújítás is történt, pályázatokkal és saját forrással.”

A rendszer és a szolgáltatás az elmúlt években is fejlődött, valamint új fogyasztókkal is bővült – tette hozzá az ügyvezető igazgató. Így a 16 ezer lakás mellett mára mintegy ezer intézményt is fűt a Nyírtávhő.