40 modern segélyhívó Nyíregyházán

Magyarország Kormánya 2014 márciusában határozott a Digitális Magyarország elnevezésű program létrehozásáról, amelynek fő célja, hogy az infokommunikációs szolgáltatások és eszközök elterjedése 2018-ra elérje azt a szintet, amelyet a program négy alappillére rögzít. Ezek a megvalósítandó célok a digitális közösség és gazdaságfejlesztés, az e-közszolgáltatások kiteljesedése és elterjedése, a digitális kompetenciafejlesztés, valamint az ezeknek hátteret adó szélessávú internet lefedettség biztosítása. Az Alapprogram megvalósítása újabb mérföldkőhöz érkezett, hiszen egyik eleme az intelligens városi szolgáltatások, azaz a smart-city közül a jelzőrendszeres házi segítségnyújtó szolgáltatás kiterjesztése, modernizálása valósult meg Nyíregyházán. Magyarország Kormánya 2013-ban 150 önkormányzat részvételével felmérést végzett, amelynek során megkérdezték az idősektől, melyik az a szolgáltatás, amelyet saját biztonságuk érdekében igénybe vennének. Ezek alapján a legtöbben egészségmegóvó és -őrző funkciót választottak.

 

Infokommunikációs segítő eszközök

 

Dr. Rubovszky Csilla, miniszteri biztos azt mondta, nagy mértékű volt az igény, közel 22 százalék kért valamilyen szolgáltatást. Hozzátette, ezeket nemhogy Magyarországon, hanem a jóléti államokban, például Svédországban sem tudtak máshogy kezelni, mint infokommunikációs eszközökön keresztül. Ezért döntött úgy a Magyar Kormány, hogy ezt a szociális szolgáltatórendszert, hasonlóan a nyugati fejlett országokhoz, mi is kipróbálják.

 

40 készülék, amely akár életet is menthet

 

Nyíregyházán 40 darab olyan készülék kerül ki otthonokba, amely egy karórából és egy mérő-, jeltovábbító berendezésből áll. A víz- és ütésálló órát a gondozottnak egész nap viselni kell. Ez nem mér vérnyomást, sem pulzust, hanem az időskorú aktivitását figyeli és annak görbéjét, vagyis az életritmust továbbítja a diszpécserszolgálat felé.

Ott látható, ha a gondozott életében valami nem várt esemény történt. Ilyenkor a központ felveheti a kapcsolatot az ellátottal, hiszen a jeltovábbító berendezés segítségével 150 méteren belül tud kommunikálni, vagy házi gondozót, esetleg segítséget is küldhet a lakásra.

 

Gyors segítség, amely biztonságot nyújt

 

Jászai Menyhért, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere elmondta, Nyíregyházán körülbelül 18 ezer 65 év fölötti személy van. Ahogy az idő halad, egyre többen élnek egyedül. Az alpolgármester hozzátette, sokakat érint az a probléma, hogy életük nagy részében magányosan telnek a napjaik és ki vannak téve különböző környezeti behatásoknak, és akár el is eshetnek. Nekik ad biztonságot a gyors segítség elérhetősége.

 

Modern berendezések – új lehetőségek

 

A városban 2000-től biztosítják az idős embereknek a jelzőrendszeri szolgáltatást, de most a 21. századi technika újabb lehetőségeket teremthet a nyugdíjas korosztálynak arra, hogy nyugodtabban élhessék mindennapjaikat, hiszen az év minden napján 24 órában figyelik a beérkező jeleket.

Szilvásiné Bojda Márta, a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ igazgatója szerint nagy biztonságot nyújt az időseknek egy ilyen szerkezet, hiszen tudni azt, hogy ha bármikor történik valami, akkor azt észreveszik és bármikor tudnak segítséget kérni. Hozzátette, ez mindenképpen nagy biztonságot jelent az idősek és a hozzátartozók számára is.

 

Az igényeket a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központban kell jelezni

 

Aki szeretne csatlakozni a digitális programhoz, igényét a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központban kell írásban jelezni. Jelenleg várólistás nincs a készülékekre, bizonyos feltételeknek azonban meg kell felelni ahhoz, hogy lakásába bekössék a berendezést.

M. E.

(Fotó: Kohut Árpád)