40 éves az Igrice Néptáncegyüttes – Ünnepi gálaműsor a Váci Mihály Kulturális Központban
Fotó: Trifonov Éva

Az Igrice Néptáncegyüttes megalakulásának 40. évfordulója alkalmából ünnepi gálaműsort adott a Váci Mihály Kulturális Központban. Kétszáz táncos töltötte meg a színpadot, ahol az elmúlt 40 év legsikeresebb produkcióit láthatta a közönség.

 

200 táncossal és 6 zenésszel állította színpadra az elmúlt 40 év legsikeresebb produkcióit a többszörös nívódíjas és kiválóan minősült Igrice Néptáncegyüttes szombaton. A Meséld tovább! címet viselő egész estés gálaműsoron a népi mulatságok elevenedtek meg a fergeteges táncok által.

– Nyíregyházát a tánc fővárosának szokták nevezni Magyarország bármely részén. Miért is teszik ezt? Három fantasztikus, csodálatos néptáncegyüttese van ennek a városnak: Igrice Néptáncegyüttes, Szabolcs és Nyírség Néptáncegyüttes. Joggal tehetik fel a kérdést magukban, hogy mégis mindegyik néptáncos eseményen telt ház van. Valamit tud ez a három együttes és mégis az a legszebb benne, hogy kiválóan minősült együttesei vannak Nyíregyházának. Mégis mindegyik más, belső alkotómunkában mindenképpen. És az, hogy ennek a régiónak van egy Művészeti Szakgimnáziuma, amely által profizmussá lehet kiművelni azoknak a fiataloknak a jövőjét, akik a következő generáció táncművészei, néptáncpedagógusai lesznek. Ez is egy egyedisége Nyíregyházának – mondta el a gálaműsoron Ágoston Ildikó önkormányzati képviselő.

Az Igrice Néptáncegyüttes megalakulása óta gyűjti, ápolja és színpadra dolgozza a Kárpát-medence magyarságának zenei és táncos örökségét. Repertoárjukban Kelet-Magyarország táncain kívül a Dunántúl, az Alföld, a Szlovákiában és Erdélyben élő magyarság tánchagyományai kelnek életre. Az együttes számára a 40. évforduló nemcsak a múlt ünneplése, hanem a jövőbe mutató új kihívások és célok felé tett lépés is. Az együttes továbbra is elkötelezett az autentikus magyar néptánc és kultúra megőrzése és népszerűsítése mellett, teszi mindezt hol humoros, hol megható történetekbe ágyazva, nagy szakmai alázattal és magas színvonalon. A szombati jubileumi gálaműsort dupla telt ház előtt adták elő, elsöprő sikerrel.

Kapcsolódó galéria

Meséld tovább! - az Igrice Néptáncegyüttes gálaműsora