A hősök emléke előtt tisztelegtek

Ünnepi állománygyűlésen emlékeztek meg október 20-án az 1956-os forradalom és szabadságharcról a Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred katonái.

A Damjanich laktanyában, a területvédelmi ezred nyíregyházi székhelyén megrendezett ünnepségen Fehértói Mihály tartalékos zászlós mondott megemlékező beszédet, amelyben felidézte a forradalom eseményeit és hőseinek példamutató cselekedeteit.

A rendezvényen jelen volt Román István főispán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Területi Védelmi Bizottság elnöke, aki az alakulat 5 éves fennállásának évfordulója alkalmából zászlószalagot adományozott az ezrednek, majd azt az ünnepség keretében felkötötte a csapatzászlóra. Beszédében kiemelte, hogy megnyugvás a térség számára, hogy a katonák segítségére minden helyzetben számíthat a lakosság, hiszen az elmúlt években jelen voltak a koronavírus okozta válsághelyzetben az idősotthonok fertőtlenítésénél, felkészülten álltak helyt a kórház támogatói feladatokban, emellett segítették a rendőrök munkáját a déli határon. Köszönetet mondott, hogy az ezred katonái névadójukhoz méltón szolgálják a hazájukat.

Vantal Zsolt ezredes, az alakulat parancsnoka beszédében hangsúlyozta a közös összefogás erejét, amelynek fontosságát a katonák nemcsak az elmúlt időszak feladatainak végrehajtása során, hanem a mindennapokban is folyamatosan bizonyítják.

Az ünnepség keretében az ezred parancsnoka elismeréseket és okleveleket adott át a kiemelkedő munkát végző katonák részére.

Szerző és fotó: Szidor Viktória, hadnagy