40 éves a nyíregyházi Örökzöld Nyugdíjas Egyesület

1976 januárjában Bánszki András, a Városmajori Művelődési Ház egykori igazgatója úgy gondolta, az Északi lakókörzetet nyugdíjasait összefogja és hasznos elfoglaltságot biztosít számukra. Már akkor minden csütörtökön összegyűltek a környék nyugdíjasai és kártyáztak, beszélgettek, később pedig sportvetélkedőket és kirándulásokat is szerveztek. Az egyesület tagjai énekkart alapítottak, rendszeresen szavalnak és részt vesznek városi eseményeken is. Gyakran járják az országot, nyáron pedig a Városmajori Művelődési Ház kertjében töltik el idejüket.


Az egység nagyon fontos

 

Szondy Barna, az Örökzöld Nyugdíjas Egyesület elnöke azt mondta, a céljuk az, hogy jól érezzék magunkat. Hozzátette a himnuszuk is ezt szemlélteti. Az elnök kifejtette, a atagok nagyon kedvelik egymást és ennek tükrében élik mindennapjaikat. Szondy Barna azt mondta, a tagok között van egykori egyszerű munkásember, de van orvos és középiskolai tanár is, de soha senki nem mutatja másiknak, hogy mi is volt régen.

További képekért kattintson a fotóra!

Jelenleg 70 tagja van az Örökzöld Nyugdíjas Egyesületnek, akik továbbra is minden csütörtökön délután kettőtől négyig tartják klubfoglalkozásukat.

 

A közösség mindig értéket képvisel

 

Rákóczi Ildikó, a FIDESZ- KDNP önkormányzati képviselője arról beszélt, nagyon fontosnak tartják, hogy minden idős embernek legyen valamilyen közösségi élménye. A képviselő hozzátette, az idős embereket tisztelni, becsülni kell,, mert a múltban tevékenykedtek, átadták örökül a várost, és tapasztalataikat. Rákóczi Ildikó úgy vélte, a nyugdíjasoknak a nyugdíjba vonulást követően nem kell passzívvá válni, fontos, hogy aktív életük legyen.

A városrész nyugdíjasai szervezett keretek között tölthetik hasznosan szabadidejük egy részét.

 

Az önszerveződő csoportok lényegesek

 

Jeszenszki András, az MSZP önkormányzati képviselője, azt mondta, az önszerveződő közösségeknek a léte nagyon fontos ma Magyarországon, és Nyíregyházán is. Hozzátette, ennek a csapatnak a tagjai szívesen töltik együtt a szabadidejüket, és megosztják egymással örömüket és bánatukat. Jeszenszki András elmondta, 40 éve töretlen ennek a klubnak, ennek az egyesületnek a működése, ahol az idős emberek, akik nagyon sokat tettek Magyarországért, Nyíregyházáért, valóban érdemi időbeli elfoglaltságot és érzelmi kapcsolatokat tudnak találni.

A születésnapi ünnepségen az emlékező beszédeket követően emléklapot osztottak ki a tagoknak, majd estig folytatódott a zenés, táncos mulatság.

ME.

(Fotó: Szarka Lajos)