30 éves a Tréner: a töretlen fejlődést ünnepelték
Fotók: Trifonov Éva

Négy géppel és öt oktatóval kezdték, mára pedig Európa egyik legelismertebb pilótaképző bázisát hozta létre a nyíregyházi Tréner Kft. A cég neve összeforrt a magyar pilótaképzéssel és itt képzik az egyik legdinamikusabban fejlődő légitársaság, a WizzAir pilótáit is. A cég fennállásának 30 évfordulója alkalmából születésnapi partit tartott, melyre az egykori és jelenlegi oktatók, a pilóták és kadétok mellett, politikusokat, közéleti személyiségeket is meghívtak. Az eseményen az is kiderült, hogy a Tréner tovább fejleszti képzési kapacitásait.

Fejjel lefelé, csupán néhány méterre földtől zúgott el Veres Zoltán, többszörös műrepülő Európa-bajnok és Guinness rekorder a nyíregyházi repülőtér kifutója felett csütörtök délután. A lélegzetelállító kunsztot egykori tanárai, kollégái és Nyíregyházán tanuló kadétok csodálták meg. Veres Zoltán 1986-ban végzett repülőmérnökként a szabolcsi megyeszékhelyen. Ezért is repült el - nem mindennapi módon -, köszönteni a 30 éves fennállást ünneplő Tréner Kft.-ét.

 

„Öten alapítottuk a tréner KFT-ét..”

 

1992-ben 4 géppel és öt oktatóval kezdődött el a cég története. Ma pedig már 20 géppel és több mint 30 oktatóval működik az ország egyik legelismertebb pilótaképző bázisa. A növekedés annak is köszönhető, hogy nem csak a Nyíregyházi Egyetem számára jelentenek képzési bázist, hanem 2015 óta a WizzAir pilótáit is ők tanítják repülni. Horváth Péter pedig már azt is látja, miként alakul a cég jövője.

-        Több hallgatóval, nagyobb létszámmal, több repülővel, ami azt is jelenti, hogy most öt darab nagyon fiatal vásárlása van folyamatban, jövő héten fognak érkezni és remélem, hogy fejlődünk tovább és megyünk előre – mondta el Horváth Péter, a Tréner Kft. ügyvezető igazgatója.

 

Nagy múltú képzés

 

Nyíregyházán 1968 óta képeznek pilótákat. Eleinte a Mezőgazdasági Főiskolán, jelenleg pedig a Nyíregyházi Egyetemen oktatják a jövő repülőgépes szakembereit. A felősoktatási intézmény a Tréner Kft. megalakulása óta áll kapcsolatban a céggel és azt mondják a közös munka rendkívül gyümölcsöző, mert nemcsak Magyarországon, hanem világszerte is keresettek itt képzett pilóták.

-        Rendszeresen tárgyalunk igazgató urakkal, folyamatosan tekintjük át azokat a lehetőségeket és szükségszerűségeket, amelyek elengedtethetetlenek ahhoz, hogy fent tudjuk tartani ezt a színvonalat, amivel azok a pilóták, akik a Nyíregyházi Egyetemen végeznek, olyan oklevelet, olyan tudást, olyan végzettséget kapnak a birtokukba, a kezükbe, amivel méltán lesznek keresettek a munkaerőpiacon. – fogalmazott Halkóné Rudolf Éva, a Nyíregyházi Egyetem kancellárja.    

 

A Wizz Air szerint páratlan a képzési modell

 

2015 óta képez a Tréner pilótákat a Wizzair számára és 7 év alatt már 180-an vettek részt a világon is különlegesnek számító, gyakorlati elemekre fókuszáló képzésben. A végzettek közül 72-en pedig már vezetik is a WizzAir gépeit. Európa egyik legdinamikusabban fejlődő légitársasága ezért folyamatosan növelni kívánja a képzésben résztvevők számát.  

-        Amit mi ezzel az együttműködéssel itt kínálunk ez a program egyedülálló a világon. Mi nagyon sok különböző ország hasonló képzési programját megtekintettük, de egyik sem fókuszál ennyire a kadétek karrierjére, mint ami itt működik és egyik sem készít fel olyan mértékben a pilótamunkára sem, mint ez – jelentette ki a születésnapi ünnepségen Ewa Danecka-Latka a Wizz Air, személyzeti erőforrásokért felelős vezetője.

A WizzAir jelenleg 166 gépet birtokol és 600 munkatársat alkalmaz. 2030-ra 500 géppel szeretnének repülni és 20 ezer alkalmazottnak biztosítanának munkahelyet.

 

„A változó körülményekhez jól alkalmazkodott, a kihívásokat jól kezelte”

 

Nyíregyháza polgármestere szerint a Tréner Kft. története azt bizonyítja, hogy a cég vezetői gyorsan alkalmazkodtak a kihívásokhoz.

-        A tréner is egy olyan cég, ami nem csak merész, nagy ívű célokat tűz ki, hanem azokat meg is valósítja, és ezt az elmúlt 7 év bizonyította is és hát azt gondolom, hogy egy olyan helyi, nyíregyházi cégről van szó, amely a tevékenységével a város jó hírnevét viszi, nemcsak a hallgatókon keresztül, hanem önmagában a tevékenységgel és mondhatom nyugodtan, a város nemzetközi partnerei irányába is – szögezte le Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

A születésnapi ünnepségen elismeréseket is átadtak. Életműdíjat kapott Radasovszki János és Szelestey Gyula és elismerték az egyik legmotiváltabb fiatal oktató, Szász Máté munkáját is.  

Kapcsolódó galéria

Harminc éves a Tréner Kft.