30 éves a Mandala – József és a többiek: hinni és álmodozni!
Fotó: Trifonov Éva

1992. február 22-én gördült fel első alkalommal mandalás előadás előtt a függöny a Váci Mihály Művelődési Központban. Aztán jött 30 év, 6 ezer előadás és körülbelül 2 millió néző. A szombati nyitány után márciusban a Charley nénje bemutatója lesz, majd áprilisban fotó- és plakátkiállítás szerepel a jubileumi esztendő műsorán, melyet a Mandala Nyár zár a Sóstói Múzeumfaluban.

Webber musical, a József és a bűvös kabát volt műsoron éppen 30 esztendeje azon a szombat estén, amelytől a Mandala születésnapját, a megalakulást számolják. Dobos László volt a dalszínház ötletgazdája, 26 éven át vezetője, számtalan darab rendezője és tervezője is. Nem volt véletlen a nyitány darabválasztása. Egy 17 éves, fiatal, tehetséges szerző, Webber műve, egy fiatal, tehetséges kezdő csapat számára. Aztán éppen 150-szer a bemutató után.

„Egy bibliai történetről van szó. Laci már utólag elmondta, hogy miért osztotta rám a szerepet: azért, mert én is egy ilyen álmodozó ember vagyok. Nagyon szép dalok vannak a darabban, tehát el is kell ezeket énekelni. Tehetségesnek tartottak – nem én mondom magamról. Az álmokban hinni kell és célokat kell kitűzni. Egy olyan érdekes munka kezdődött el akkor, hogy nagyon alkalmazkodni kellett nekünk, fiataloknak, ezen túl úgymond egy családot alkottunk” – emlékezett a múltra Nagy Zoltán, a 30 évvel ezelőtti József címszereplője.

30 éve hisznek abban, hogy a kitartó munkának és a hitnek meglesz az eredménye. A Mandala, ha nem is az első, de abszolút az elsők között volt, akik musicalt és zenés darabokat játszottak kőszínházi keretben. Vidnyánszky Attila – aki akkor a beregszászi színház igazgatója volt – a Magyar Teátrumi Társaság tagjai közé fogadta őket, mint egyetlen egyesületi színházat. Most szombaton, február 26-án 19 órakor kezdődik a Mandala Dalszínház születésnapi gálája a Váci Mihály Kulturális Központban. Vendég lesz Mikó István és Varga Miklós.

„Természetesen a nyitány nem lehet más, mint a József és a bűvös kabát prológja, azaz a Néha egy álom csodát ígér című dal, amely annak idején, 30 éve is felcsendült. Nem véletlenül választottuk ezt mottónak. A 30 éves jubileumi évad logóján is ez szerepel. Hogy mi lesz a műsorban? Próbáltuk tematizálni, hogy miket is csináltunk az elmúlt 30 évben. Csoportosítottuk a darabokat: gyerekdarabok, ifjúsági darabok. Történelmi rockoperák és musicalek, vígjátékok és zenés vígjátékok. Ezen témakörök köré igyekszünk majd beszélgetéseket szervezni, elsősorban a fiatalokkal, az aktív társulati tagokkal, és természetesen ezekből a műfajú darabokból választunk egy csokorra valót” – tájékoztatott Bódis Gábor, a Mandala ügyvezetője.

Mikó István rendezi és alakítja az ezredest a világhírű és nagysikerű Charley nénjében, mely prózai darabnak készült Brandon Thomas műve alapján. Itthon Aldobolyi Nagy György és Szenes Iván írt hozzá zenét, dalokat. Néhány évtizeddel ezelőtt Tolnay Klári és Páger Antal Orchideák című slágerével lett sikerdarab. Márciusban két estén át – 11-én és 12-én is fogadja a közönséget az előadás. 

„A történet két oxfordi egyetemista szerelmi szálával indul. Beleszeretnek a Spittigue lányokba, akik gardedám kíséretében járnak állandóan, így nehéz az udvarlás. Viszont kapnak egy fülest, hogy Charley milliomos özvegy nénje Brazíliából látogatóba érkezik. Ez kapóra jön a fiúknak. A tiszteletére rendeznek egy villásreggelit, ahol bevallhatják szerelmüket a lányoknak” – mesélt a márciusi bemutatóról a Jacket alakító Bacskai Zsolt.

A Mandala bár nem iskolaként működött, mégis számtalan színházi embert, film- és színházi színészt, rendezőt és asszisztenst, ügyelőt, kaszkadőrt és énekest adott a hazai kulturális életnek.  Élményt és útravalót, élettapasztalatot szereztek a mindenkori ifjak, miközben 6 ezer előadást játszottak, közel 2 millió néző előtt. Olyan színházi nagyságok társaságában, mint pl. Balázs Péter, Hűvösvölgyi Ildikó, Varga Miklós, Hegedűs D. Géza, Besenczi Árpád, vagy Komár László.