200 millió forintos karácsonyi ajándékot kaptak a szabolcsi kórházak
Fotó: Szarka Lajos

Kétszáz millió forint értékű altató és lélegeztető gépeket kapott három szabolcsi kórház. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ támogatásának köszönhetően 16 darab vadonatúj altatógéppel és 12 lélegeztetőgéppel lehet lecserélni a régi elavult berendezéseket. Nyíregyházán a Jósa András Oktatókórházban beruházásnak köszönhetően a régi gépek közel felét újra lehet cserélni.  

„Ez a lélegeztetőgép a magas tudású lélegeztetőgépek csoportjába tartozik..."

Ez a vadonatúj lélegeztetőgép segíti az orvosok és ápolók munkáját a nyíregyházi kórház intenzív terápiás osztályán. A berendezés életmentő funkciókat lát el.

Ezek a készülékek lényegében a beteg légzését támogatják, szükség esetén teljes mértékben helyettesítik, azaz az életmentésről szólnak, amennyiben egy beteg parciális vagy teljes légzési elégtelenségben szenved. Ha nem tudnánk lélegeztetni, ha nem állna rendelkezésre megfelelő számú lélegeztetőgép nem tudnánk a beteget ellátni.

– fogalmazott Szűcs Attila, az Intenzív terápiás osztály vezető főorvosa.

16 altatógép és 12 darab lélegeztetőgép érkezett Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe a napokban. A legrégebbi, elavult berendezéseket ezekre lehet lecserélni a nyíregyházi mellett a mátészalkai és a fehérgyarmati kórházban is. A beruházás értéke meghaladja a 200 millió forintot és beszerzésüket központi forrásból biztosították.

A fenntartónk az Állami Egészségügyi Ellátó Központ központi forrásából sikerült ezeket az eszközöket beszereznünk. Azért van erre nagy szükség, mert a növekvő betegszám és növekvő esetszám miatt erre mindenképpen szükség van a biztonságos betegellátáshoz.

– emelte ki dr. Adorján Gusztáv, a SZSZB Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója.

A gépek felét lecserélték

A nyíregyházi kórházban a beruházás segítségével az altató és lélegeztető gépek közel felét azonnal le lehet cserélni korszerű eszközökre. Erre a kórháznak saját erőből csak hosszú évek alatt lett volna lehetősége.

Jelen fázisban ez ÁEK által finanszírozott hatalmas beruházás ez azért jelentős, mert egyszerre sok gépet kaptunk és egyszerre tudunk lecserélni olyan gépeket, amelyek már nem voltak annyira üzembiztosak.

– szögezte le Francz Mónika orvosigazgató helyettes.

Nyíregyházán 22, Mátészalkán 8, Fehérgyarmaton 6 intenzív ágyon folyik betegellátás a Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház egységeiben. Az intézményekben a 15 évnél régebbi lélegeztető és altatógépeket cserélték le a támogatás segítségével.

Évértékelőt is tartottak

Adorján Gusztáv évet is értékelt. A főigazgató elmondta, 2013-hoz képest nőtt a kórházak dolgozói létszáma. Jelenleg a három intézményben több mint 5000-en dolgoznak. Háromezer ágyon folyik az egészségügyi munka. Csak idén 107 ezer fekvő beteget és hárommillió járóbeteget láttak el. A kórházak gazdasági helyzetéről a főigazgató úgy nyilatkozott, tavalyhoz képest 1,8 százalékkal nőtt az intézmények adósságállománya, de ez a 41 milliárdos költségvetéshez képest nem jelentős. A hiány abból adódik, hogy az elvándorlás ellen a kórház igyekezett a szakemberek számára magasabb bért biztosítani. Ezért is alacsonyabb a fluktuáció a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórházban az országos átlaghoz képest Az évzáró beszámolón az is kiderült, hogy a kórház nagy hangsúlyt fektet a továbbképzésekre és az alapítványra több mint 15 millió forintot jutott különböző felajánlásokból.

Kapcsolódó galéria

Kórházi évértékelő 2019