1956-ról szól a Tokaji Írótábor
Megkezdődött a nagy hagyományokkal rendelkező írótábor Tokajban. A Tisza-parti városban 44. alkalommal találkoznak a kortárs irodalom legjelentősebb és legbefolyásosabb alakjai. Az írótábor idei tematikája: 1956 a magyar művészetben. A tokaji írótábor 3 napos, számos kulturális esemény, kiállítások, előadások tarkítják. A résztvevők emellett plenáris üléseken vesznek részt és munkacsoportokat is alakítanak.

Oláh János Krónikás énekével idézte meg az 1956-os eseményeket Szarvas József színművész a Tokaji Írótábor megnyitóján. A hagyományokhoz híven, idén is a Rákóczi Pincében kezdődött el az egyik legrangosabb hazai, irodalmi találkozó. A 44. alkalommal adnak egymásnak randevút a kortárs irodalom legjelentősebb és legbefolyásosabb alakjai a Tisza-parti városban. Idén a forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulója alkalmából főként az 1956-os események irodalmi hatása kerül górcső alá. A résztvevők három napon keresztül tanácskoznak, előadásokat hallgatnak meg és különböző kísérőprogramokat tekintenek meg. A plenáris üléseket, kiállítások, koncertek és más kulturális események színesítik.

– A 60. évfordulón az írók sem mehetnek el szó nélkül, hogy ne emlékezzenek 1956-ra! Már csak azért sem, mert magának a forradalomnak a szellemi előkészítésében annak idején nagyon fontos szerepet játszottak. Az írók fórumai, folyóiratai, közgyűlései, szervezési segítségül szolgáltak számos úton a lázadóknak, a felkelőknek, szabadságharcosoknak és ezt a hagyományt örökséget mindenféleképpen ápolni kell – tette hozzá Szentmártoni János, az írótábor elnöke.

Szentmártoni János hozzáfűzte, az 1956-os forradalmárok utódainak számot kell vetni, kik játszottak szerepet az eseményekben és azok jelen vannak-e a köztudatban. Az írótábor résztvevői így azt is vizsgálják, hogy Magyarország 20. századi történelmének egyik legmeghatározóbb eseménye mennyire és milyen formában épült be a művészek alkotásaiba, legyen az akár az irodalom, a zene, a képzőművészet, a színház- és filmművészet, a tánc. A rendezvény szervezőinek szándéka, hogy konkrét művek, jelenségek és folyamatok tükrében foglalkozzanak a résztvevők a témával, külön vizsgálva 1956-ot és 1989-et, valamint az 1989-től napjainkig terjedő időszakot. A Tokaji Írótábor pénteken zárul.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: internet)