150 műtárgy – Új kiállítóterem a Jósa András Múzeumban
Fotók: Trifonov Éva

A Jósa András Múzeum néprajzi, történeti, régészeti és képzőművészeti gyűjteményének legszebb darabjaiból nyílt kiállítás a VIDOR napjaira az új, több mint 200 négyzetméteres kiállítóteremben. Ez alkalomra a múzeum mindhárom intézményében érvényes kombinált belépővel szolgálnak a látogatóknak.

Wrabetz Frank hat olajfejedelme, Dessewffy-étkészlet, Szabolcs vármegye hóhérpallosa, ajaki viselet, mézeskalácsforma, szaru lőportartó, csizmahúzó, de még játéklovacskák is helyet kaptak a Jósa András Múzeum mostantól működő, új, földszinti kiállítótermében rendezett tárlaton.

„Azt gondolom, hogy a város három múzeumának az egyik legérdekesebb termében vagyunk. Ugye, van egy adottsága ennek a régi pénzügyi palotának, amely viszonylag szűk irodahelyiségekre összpontosított annak idején. Itt, a földszinten - mely az idősek, mozgáskorlátozottak számára nagyon könnyen megközelíthetővé válik - van egy csavar. Olyan átjárhatóságok vannak, amelyek lehetővé tették azt, hogy a folyosót is használják kiállításra. Nyilván a legmodernebb technika van itt bent, tehát a világítósínek talán még a Kállay Gyűjtemény sínjeinél is modernebbek. Nemsokára érkeznek a spotlámpák is. Azt hiszem, a városvezetésnek egy olyan álma teljesül, hogy a közel 250 négyzetméter olyan teremkombinációt adott át a múzeumosoknak, amelyben nagyon jó kiállításokat lehet csinálni” – tájékoztatott a múzeum új kiállítóteréről dr. Ulrich Attila alpolgármester.

A város 47 millió forintos támogatásával elkészült kiállítótér a múzeum saját beruházásában egy múzeumpedagógiai foglalkoztatóval is gyarapodott. A Jósa András Múzeum 150. születésnapjára – 2018-ban - készített Bőségszaru kiadványban bemutatott kincsek, műtárgyak kelnek életre az új térben.

Így beszélt a kiállításról dr. Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója: „Akik a fegyverek iránt érdeklődnek, azok láthatják például Szabolcs vármegye hóhérpallosát. Ezen kívül, éppen itt volt a körünkben a Hadtörténeti Múzeum régi munkatársa, Kedves Gyula barátunk, muzeológus, aki azt mondta, hogy a nemesi felkelők zászlaiból a Hadtörténeti Múzeumban sincs annyi, mint a Jósa András Múzeumban. Tehát a nemesi felkelők zászlajára is felhívnám a figyelmet. Ezen kívül a régészeti és a néprajzi tárgyak is nagyon gazdagok, szépek, egyediek, de itt található Kossuth Lajos levele, fiához. Barzó Endre festménygyűjteménye igazán gazdag itt, a Jósa András Múzeumban. Abból elég szép számmal kitettünk ebben a gyűjteményben, úgyhogy azokat is meg lehet nézni.”

A kiállítás a VIDOR Fesztivál idején olyan kedvezményes kombinált jeggyel látogatható, mely érvényes a Kállay Gyűjteménybe és a Sóstói Múzeumfaluba is, de a tárlat végéig ajándékra is számíthatnak az úgynevezett exkluzív jegyet vásárló látogatók.

A 150 legszebb műtárgy az esztendő végéig várja a vendégeket. Az új kiállítóterem viszont október 16-tól már a Rippl-Rónai-kiállításnak ad helyet a tervek szerint.

Kapcsolódó galéria

Válogatás a 150 éves Jósa András Múzeum legszebb műtárgyaiból