14 év alatti a legtöbb influenzás beteg – Remélhetőleg már csökkenni fog a fertőzöttek száma

Múlt héten több mint négyezer akut légúti megbetegedés fordult elő Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, ezek legalább negyede influenzaszerű volt – nyilatkozta dr. Szabó Tünde tiszti főorvos. A leginkább érintett korosztály a 14 év alatti gyermekek. Az influenzát nem kell antibiotikummal gyógyítani, miután ez egy vírusos megbetegedés.

Március 6-a és 12-e között, vagyis a 10. héten mérsékelt emelkedést mutatott az orvoshoz fordulók száma Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében. Mintegy 0,8 százalékkal nőtt az azt megelőző héthez viszonyítva az influenzaszerű megbetegedések száma – nyilatkozta dr. Szabó Tünde tiszti főorvos.

A 2017–2018-as évhez hasonló mértékű, tehát elég magas influenzajárvánnyal számolhatunk, a jó hír az, hogy most már ez egy ilyen platóként viselkedik és innentől kezdve remélhetőleg már lefelé fogunk menni” – emelte ki dr. Szabó Tünde.

Befolyásoló tényezők

Több tényező is befolyásolta az idei évi influenzajárványt, egyrészt enyhe volt a tél, ez pedig a tavaszi időszak felé tolja az influenzaszerű megbetegedéseket – tette hozzá dr. Szabó Tünde. Másrészt, a Covid alatt mindenki próbált védekezni a vírusok és fertőzések ellen, majd a hirtelen maszklevétel felerősítette a kórokozók terjedését. A Covid járvány alatt jobban vigyáztunk magunkra, nem mentünk közösségbe, nem találkoztunk azokkal a légúti vírusokkal és baktériumokkal, amelyek most próbálják megtámadni a szervezetünket. A legtöbb beteg továbbra is 14 év alatti, ezt bizonyítja az is, hogy az elmúlt hetekben több iskolában is jellemző volt, hogy a diákok 30–40 százaléka hiányzott betegség miatt.

Nincs szükség antibiotikumra

Az influenza hirtelen jelentkezik és azok az orvosok, akiket úgynevezett sentinel orvosoknak nevezünk és a légúti figyelőszolgálatban részt vesznek, azok jelentései alapján több mint négyezer akut légúti megbetegedés fordult elő megyénkben, ebből legalább a negyede influenzaszerű megbetegedés volt. Ezt a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriuma is megerősítette, ott pedig ráadásul az összes beküldött légúti mintáknak a 80 százaléka influenza A és B vírus volt. Nem szabad antibiotikummal kezelni, ez egy vírusos megbetegedés. A szülők ne ijedjenek meg, de nagyon sokszor a gyerekek 39-40 fokos lázasak is lehetnek, de ez 1-2 nap alatt mérséklődik. Szükségük van ilyenkor a bő folyadékra, vitaminokra, orrcseppet és C-vitamint, tüneti terápiát javasolnék” –mondta a tiszti főorvos.

Ebben az évben sokan kérték az influenza elleni védőoltást, a 3 év alattiak mintegy 80 százaléka kapott vakcinát, a 3 év felettiek nagyjából 60 százaléka – tette hozzá dr. Szabó Tünde.