Tetőzött az influenzajárvány, csökken a megbetegedések száma

Még mindig sokan keresik fel háziorvosukat akut légúti fertőzés tüneteivel országszerte.

A légúti figyelőszolgálat legfrissebb adatai szerint az előző héten csaknem 63 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű panaszokkal. Ez valamivel már kevesebb mint az azt megelőző héten. Vagyis úgy tűnik, hogy a járvány tetőzött és megindult a csökkenés. A legtöbben orrfolyásra, köhögésre és magas lázra panaszkodnak – hangzott el az M1 híradójában.

Bense Tamás háziorvos szerint a korábbi éveknél jelentősen magasabb volt idén az influenzaszerű megbetegedések száma, ami sokszor járt szövődménnyel. De az RSV és a koronavírus is sokakat megfertőzött idén is. A háziorvos tapasztalatai szerint a vírusok főleg a gyermekeket és a legyengült immunrendszerűeket támadják.

„Az influenzánál nagyon gyakori a szövődmény. Rengeteg tüdőgyulladást találunk. Arcüreggyulladást találunk. Középfülgyulladást találunk és ezeknél már sajnos előfordul nem túl sűrűn de, ha ezek közül bármelyik jelentkezik azoknál antibiotikum igen erősen szóba jön” – magyarázta Bense Tamás, gyermekgyógyász.

Az influenzajárvány miatt több kórház teljes vagy részleges látogatási tilalmat rendelt el korábban.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központjának fekvőbeteg osztályain a nagyerdei campuson valamint a Kenézy campuson is február 14-én rendelték el a látogatási tilalmat, hogy megvédjék a betegeket. A tilalom egészen az influenzajárvány enyhüléséig tart.

A légúti figyelőszolgálat rendelkezésre álló adatai alapján az influenzajárvány a 9. héten, március elején érte el a maximumot akkor fordultak a legtöbben orvoshoz, utána pedig elkezdődött a csökkenés.

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint 62900 fő kereste fel orvosát influenzaszerű panaszokkal. Az influenzaszerű megbetegedések változatlanul a gyermekek között fordulnak elő a leggyakrabban, különösen az óvódáskorúak a 3-5 évesek és az általános iskolás korúak a 6-14 évesek között diagnosztizálják a leggyakrabban a megbetegedést – mondta Molnár Zsuzsanna, osztályvezető főorvos, NNK.

A 10. naptári héten 4 megyében nőtt, 11 területen csökkent és 5 területen stagnált az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. A 100 ezer lakosra jutó orvoshoz forduló betegek száma Szabolcs-Szatmár- Bereg, Békés és Jász-Nagykun- Szolnok vármegyében volt a legmagasabb Vas, Pest és Zala vármegyében pedig a legalacsonyabb.

Forrás: hirado.hu