11. alkalommal rendezték meg a Bethlen Művészeti Fesztivált
A Fesztivál második napján kamarazenei verseny zajlott, mely ötödik éve része a rendezvénynek.
11. alkalommal rendezték meg a Bethlen Művészeti Fesztivált
11. alkalommal rendezték meg a Bethlen Művészeti Fesztivált

A Bethlen Gábor Iskola – a korábban csak zongoristáknak szóló versenyeket is beleszámítva - 11. alkalommal rendezte meg a Bethlen Művészeti Fesztivált, március 11-12-én.  

Az első napon zongoraverseny zajlott, melyre 16 intézményből 55 diák érkezett, főleg a megye városaiból, de néhányan Budapestről is. A Bethlen alapfokú művészeti iskolaként is működik, a versenyzők is főleg ilyen intézményekből érkeztek. A Fesztivál a nagy országos versenyek résztvevőinek is egy felkészülési állomás, de azok számára is egy nagyszerű bemutatkozási lehetőség, akik nem jutnak el a legprofibbak országos döntőjére. A Bethlen Művészeti Fesztiválon versenyrutint és sikerélményt is szerezhetnek az ideérkezők – miközben a zsűri tanácsait is beépíthetik a jövőbeni felkészülésükbe. Egy kötelező Czerny etűdöt, valamint egy szabadon választott darabot kellett előadniuk a diákoknak. A zsűri elnöke Várnagy Andrea nemzetközileg is elismert kiváló zongoraművész, a zsűri tagjai Ortutay Éva zongoratanár és Joóbné Czifra Éva, a Szegedi Tudományegyetem Pedagógia Karának zongoratanára voltak.

Hétfőn este 6 órától Várnagy Andrea és 17 éves lánya, Farkas Lili adott négykezes zongorakoncertet, amely a zeneszámok között elhangzó verseknek köszönhetően az irodalomkedvelőknek is nagyszerű élményt jelentett.

A Fesztivál második napján kamarazenei verseny zajlott, mely ötödik éve része a rendezvénynek. 10 intézményből 33 csoport érkezett, 84 növendékkel. Szabadon választott darabbal vagy darabokkal tölthették ki a zenekarok a rendelkezésükre álló legfeljebb 7 percet. A zsűri elnöke Joób István szegedi oboaművész, a zsűri tagjai Joóbné Czifra Éva zongora-  és Sárosi Marianna hegedűtanár. A nagyon színvonalas előadásokat követően 4 harmadik díj, 4 második díj, 3 első díj, és 5 kiemelt nívódíj került átadásra a zsűri elnökének dicsérő szavai kíséretében.

Képzőművészeti pályázat is kísérte a Művészeti Fesztivált, melynek témája idén Mózes csodákban bővelkedő története volt. 127 alkotás érkezett be, melyekből kiállítás készült.