100 ezer költő a változásért

A 100 ezer költő a változásért nemzetközi művészeti fesztivál nyíregyházi eseménye csütörtök este zajlott a Jósa András Múzeumban. Nagy Zsuka, a Pigment című verseskötet szerezője és annak illusztrátora, Németh Erika szobrászművész volt a főszereplő.


A világ legnagyobb irodalmi eseményét, a 100 ezer költő a változásért mozgalmat 2011-ben Michael Rothenberg amerikai költő, performer és dalszerző indította. A nemzetközi gárda magyar tagja – két költő társával – Németh Erika szobrászművész. Ő készítette a Pigment borítójának grafikáját. Erre a témára, az erőszak és a bűn megfogalmazására született grafikai sorozat képei kerültek a múzeum falára.

Az idei témája ennek a nemzetközi mozgalomnak - ugye minden évben meghatároznak egy aktuális tematikát – a gyermekek helyzete a világban, a gyermekszegénység, a gyermekmunka, a gyermekek bántalmazása elleni küzdelem – tulajdonképpen a mostani szlogen. Minden évben megszervezzük, ez egy amerikai központú szervezet. Körülbelül 800 rendezvényt tartanak a világ minden részén, és ehhez csatlakoztunk idén megint, immár negyedik alkalommal Nyíregyházán.

– mondta a szervezők egyike, Németh Erika.

A hagyományos őszi összművészeti program nyíregyházi eseményét a táncos és zenei produkciókat követve Endresz Erika látványtervező művész, a Hadron Egyesület vezetője moderálta. Ez a ridikülnek is tetszetős küllemű, szokatlan formájú és lázító színű könyv lehúzott a mélységekbe – fogalmazott a művész. Azt hittem, távol áll tőlem ez a durva, sértő és nyugtalan világ, de nyilvánvaló, hogy nagyon is archaikus módon emberi, ami ezekben a versekben olvasható.

A szerző Nagy Zsuka bevallása szerint valós tapasztalás és fikció, feledhetetlen emlékek nyomán született a Pigment, mely számára valami hibát, hiányosságot jelent az élet rózsaszín felhőiben.

Mély meghatottságban élem az életemet és állandóan szemlélem a világot olyan feszes figyeléssel, hogy éjszakára már nagyon kifáradok. Egy Garcia Lorca idézet jut ilyenkor mindig eszembe, miszerint a költészet az utcán jár, él és mozog, minden dolog elhalad mellettünk, minden dolog titkot rejt magában, és ez a titok maga a költészet. Én ezekről a titkokról, ezekről a hétköznapi problémákról, hétköznapi emelkedettségekről, mélységekről, traumákról, szörnyűségekről írok. Valahogy az én kamerám így van összerakva, ezekre fókuszál.

– magyarázta költészetét Nagy Zsuka.

A kötet nem olvasóbarát, inkább rétegkönyv. Azokra az elesett, koros vagy kortalan lelkekre mutat, kikért a nemzetközi mozgalmon túl valamennyiünk dolga vigyázni. Figyelni szeretteink, barátaink sorsát, óvni szűk és tágabb környezetünk kapcsolathálóit. Alkotni és élni a békéért, az egészséges jövőért, az elesettek megsegítéséért

 

Matyasovszki Edit