100 éves a Bőrgyógyászati Osztály

1915-ben Spányi Géza vezetésével kezdte meg működését a nyíregyházi kórházban a Bőrgyógyászati Osztály. Létrejöttét a szükség hívta életre, hiszen az első világháború idején a nemibetegek száma jelentősen megemelkedett.

Hullámzóan megjelenő betegségek

Az elmúlt 100 évben ciklikusan változtak a különböző bőrgyógyászati esetek. Az első és a második világháború után, valamint a 90-es években a migráció miatt rengeteg nemibeteget kezeltek az osztályon, napjainkban pedig nagyon sokféle betegséggel érkező pácienst látnak el mind a fekvőbeteg, mind pedig a járóbeteg szakrendelésen.

További képekért kattintson a fotóra!

Dr. Szondi Zita, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak főigazgató-helyettese a konferencia előtt azt mondta a Nyíregyházi Televízió Híradójának, nagyon fontos a Jósa András kórház Bőrgyógyászati Osztálya, hiszen ez a fekvőbeteg osztály látja el a megye valamennyi bőrgyógyászati fekvőbetegét. A főigazgató-helyettes hozzátette, centralizált ellátásként nagyon fontos terület, amely sok társszakmával áll kapcsolatban. A betegek attól, hogy a bőrgyógyászaton kerülnek ellátásra, több szakmával: sebészettel és belgyógyászattal kapcsolatos kezelési igényük is van, amelyet a bőrgyógyászat a kórházon belül koordinál.

Gyógyítás és prevenció

A Bőrgyógyászati Osztály orvosainak nem csupán a gyógyításban, hanem a megelőzésben is jelentős szerepük van. A jubileumi konferencia a tudományos előadások mellett a visszatekintésre is lehetőséget biztosított a szakembereknek.
Dr. Együd Katalin, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak Bőrgyógyászati Osztály és Nemibeteg Gondozó osztályvezető-főorvosa azt mondta, a bőrgyógyászatról régen azt mondták az emberek, hogy „mi az”? Úgy vélekedtek régen, hogy kell kenni a bőrt piros vagy kék festékkel és majd meggyógyul. Az osztályvezető-főorvos kifejtette, ez közel sem így van, hiszen a bőrgyógyászat ettől sokkal összetettebb terület. Ahhoz, hogy meg tudják gyógyítani a bőrbetegeket, abban a társszakmáknak óriási jelentőségük van. A bőrgyógyásznak, az orvostudománynak minden szakterületével fel kell venni a kapcsolatot annak érdekében, hogy a gyógyítás sikerüljön.

A jubileumi emlékülésen megemlékeztek azokról az orvosokról is, akik sokat tettek az osztály működése, a betegek gyógyulása és a felnövekvő bőrgyógyász generációk sikerei érdekében. A szakemberek felelevenítették Szegő főorvos, Dolinay Vladimír és Szabó Péter munkásságát, akik hosszú időn keresztül álltak a Bőrgyógyászati Osztály élén. A tudományos ülésen a szakemberek előadásokat hallgathattak meg a modern orvoslásról és azoknak a társterületeknek a fejlesztéseiről, amelyek szoros összefüggésben állnak a bőr gyógyításának folyamatával.

Mikita Eszter

(Fotó: Kohut Árpád)