10 perc egy életért – Újszerű akciók az Újraélesztés Világnapján
Fotó: Szarka Lajos

A koronavírus-járvány ellenére 30 rendezvényen, közel 900 ember sajátított el alapvető elsősegélynyújtó ismereteket a Magyar Vöröskereszt Hősképző kampányának első hónapja alatt. Október 16-án, az Újraélesztés Világnapján a koronavírus-járvány elleni védekezés miatt elmaradtak a központi események, helyettük a helyi közösségek szerveztek újszerű akciókat.

A hazai statisztikák alapján évente mintegy 20 000 ember veszti életét hirtelen szívhalál következtében. Az esetek több mint felénél a halálozás elkerülhető lenne, ha valaki időben megkezdené az újraélesztést. Ennek ellenére 1000-ből mindössze 20-25 ember nyilatkozik úgy, hogy súlyos rosszullét esetén oda merne menni és szakszerű segítséget tudna nyújtani egy bajba jutottnak. A Magyar Vöröskereszt szakemberei és önkéntesei azért dolgoznak, hogy ez az arány érdemben javuljon hazánkban. Nyíregyházán a Hősképző diákjai tartottak péntek délután bemutató flash mob-ot a Kossuth téren.

„A Vöröskereszt által szervezett tanfolyamon tanultam mindent, amit tudok, és nagyon hasznosnak, fontosnak tartom, hogy minden embernek legyen egy alap egészségügyi tudása, bármikor otthon, vagy akár az utcán sokat segíthet, életeket menthetünk vele” – nyilatkozta az Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium nyolcadikos diákja, Páy Anna Julianna.

A fogások szinte mindenki előtt ismertek. Kézfejünkön összekulcsoljuk ujjainkat, és a szegycsont alatt ütemesen pumpáljuk a beteg mellkasát. Sokak szerint igaz, hogy a legfontosabb életmentő fogások elsajátítására elegendő lehet mindössze 10 perc. És azt is mondják, hogy a legnagyobb kárt akkor tesszük, ha nem csinálunk semmit, csupán tétlenül állunk a sérült, beteg ember fölött.

„A mai napon arra fókuszálunk, hogy ha egy hirtelen szívmegállás következik be, hogyan kell újraéleszteni a sérültet, mik a lépések, hogyan kell szakszerűen segítséget hívni. Ez a tudás nagyon rövid idő alatt megszerezhető, viszont, hogyha megkérdezzük, hogy tudnák-e, mit kell csinálni, hogyan kell újraéleszteni, sajnos többségében a válasz az, hogy nem. Vagy nincs meg a megfelelő tudása, vagy nincs meg a megfelelő bátorsága ahhoz, hogy odamenjen a sérülthöz és megfelelő módon ellássa. Ez azért nagyon fontos, mert az életfunkciók megtarthatók, amíg a mentő a helyszínre érkezik, és nyilván így a túlélésre való esélyét tudjuk annak növelni, akivel a probléma megtörténik” – fogalmazott a megyei Vöröskereszt igazgatója, Gurály Edina.

Csak egy kis odafigyelés és akarat kell ahhoz, hogy bárki elsajátítsa ezt a nagyon fontos, életmentő tudást – nyilatkozták a Hősképző diákjai. Az Elsősegélynyújtás Világnapja után jött a Mosoly és az Ölelés Világnapja, a múlt hetet pedig az Újraélesztés Napja zárta. A megyei Vöröskereszt honlapján tájékozódhatnak a képzések rendjéről, de hasonló foglalkozásokat tartanak pl. a mentősök is. És ha már újraélesztés, tudjanak arról, hogy a városban félszáznál is több defibrillátor, újraélesztő készülék van, melynek kezelését megtanították az intézményben dolgozó emberekkel, így pl. a városházán, a bíróságon, az alapellátási igazgatóságon, a Kodály iskolában, a színházban, a piaccsarnokban, a Continental Arénában, vagy Sóstón, az állatparkban is találnak életmentő eszközt.