10 oltóhellyel bővítik a kapacitást a Jósa András Oktatókórházban a kampányhéten

Előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül bárkit beoltanak november 22-e és 28-a között. Oltási kampányhét lesz Magyarországon, Nyíregyházán plusz tíz oltóhelyet alakítanak ki jövő héten. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház intézményeiben már több mint 230 ezer vakcinát adtak be az elmúlt hónapokban.

Még 2020. december 27-én, az elsők között kezdődött a koronavírus elleni védőoltások beadása a Jósa András Oktatókórházban. Először csak az egészségügyi dolgozók, majd az idő előrehaladtával egyre többen megkaphatták a vakcinát. Hónapok óta bőven elegendő készlete van Magyarországnak, első, második és az ismétlő, harmadik oltást is tudják biztosítani hazánkban annak, aki kéri.

Egyre több a jelentkező

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórházban azt tapasztalták, nyáron kicsit visszaesett az oltási kedv, viszont most újabb emelkedést mutatnak a számok. A meghirdetett napokon száz felett van a harmadik oltásra érkezők száma.

A negyedik hullám erősödésével azt gondolom, hogy az emberek felelősségérzete is megnövekedett, egyre többen jelentkeznek az oltásokra, zömében a harmadik oltásra. Mindenkit arra kérünk, hogy emlékeztesse az immunrendszerét a vírusra, hiszen a védettség az idő előrehaladtával csökken. Ennek érdekében, hogy minél többen jussanak, minél hamarabb az oltásokhoz, jövő héten oltási akcióhetet szervez az Országos Kórházi Főigazgatóság” – nyilatkozta dr. Szondi Zita, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója.

Ebben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház valamennyi telephelye is részt vesz.

Oltási kampányhét

Ez azt jelenti, hogy november 22-e, hétfőtől 28-a, vasárnapig mindennap 12 órán át várják a lakosságot. Ezen a hét napon megnövelt kapacitással várnak mindenkit, előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül is kérhetik a vakcinát minden oltóponton. Nyíregyházán plusz tíz oltóhelyet alakítanak ki az akcióhétre, a többi telephelyen 1 vagy 2 plusz helyet nyitnak, Nagykállóban, Nyírbátorban, Vásárosnaményban és Fehérgyarmaton egyaránt. A kampány ideje alatt első, második vagy harmadik oltást is lehet kérni.

Fontos az ismétlés

György István államtitkár a napokban arról beszélt, a harmadik oltás felvétele azért is fontos, mert amíg a vírus korábbi variációja ellen nyolc-tíz hónapig is védettséget biztosított a vakcina, a delta variáns esetében már négy-hat hónap után jelentősen csökken az immunválasz.

260 ezer oltás

Az elmúlt hónapokban több mint 260 ezer oltást adtunk be alapimmunizálásként, ez az első és második oltást jelenti. Azok között, akik az alapimmunizálásban részt vettek, 30 ezer a száma a mi oltópontjainkon, akik már az emlékeztető oltást is felvették, tehát ők most a legnagyobb biztonságban vannak a vírus szempontjából” – mondta dr. Szondi Zita.

A hozzájárulási nyilatkozatokat természetesen a kampányhéten is ki kell majd tölteni a jelentkezőknek.

Elérhető az időpontfoglaló

Természetesen az oltás november 28-a után is folytatódik, az időpontfoglaló folyamatosan elérhető. A héten megjelent egy oltottsági térkép is, ez alapján Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a 12 év felettiek valamennyivel több mint 63 százaléka már be van oltva. Fontos még kiemelni, hogy a harmadik oltásra mindenki jogosult, akinek már eltelt négy hónap a második vakcina beadásától számítva.