10 kibervédelmi jótanács nyaraláshoz – Ezeket a tippeket érdemes megfogadni!
Fotó: Illusztráció

Nyaralási szezonban érdemes különös figyelmet fordítani számítógépes eszközeink és alkalmazásaink védelmére és biztonságtudatos magatartásra. Utazás előtt és közben feltétlenül gondoskodj az alábbiakról:

1. „Find my Phone”. Kapcsoljuk be a „Telefon keresése” funkciót, hogy annak eltűnése esetén megtaláljuk, illetve illetéktelen kézbe kerülése esetén távolról törölhessük róla az adatokat. Védjük jelszóval eszközeinket és alkalmazzunk titkosítást – szól a Nemzeti Kibervédelmi Intézet első tanácsa.

2. Biztonságos internetezés. Kerüljük a nyilvános Wi-Fi hálózatok használatát, helyette alkalmazzuk a szolgáltatónk által nyújtott mobilinternetet. Amennyiben mégis a nyilvános Wi-Fi hálózat mellett döntünk, ne jelentkezzünk be egy online fiókba sem. Fontoljuk meg egy VPN szolgáltatás használatát.

3. Szükségtelen funkciók kikapcsolása. Amennyiben nem használjuk, kapcsoljuk le a Wi-Fi, valamint a Bluetooth kapcsolatokat és minden egyéb szolgáltatás tiltsunk le eszözeinken, amelyet a nyaralás időszakában nem alkalmazunk.

4. ,,Up-to-date”. Győződjünk meg arról, hogy eszközeink és alkalmazásaink naprakészek, vagyis rendelkeznek a legfrissebb biztonsági javításokkal.

5. Ne posztolj a nyaralás alatt. Ne tegyünk közzé információkat tartós távollétünkről és ne osszuk meg tartózkodási helyünket, mert ezzel mások (pl.: betörők) visszaélhetnek.

6. Munka vagy pihenés? Döntsd el. Ne továbbítsuk munkahelyi e-mail üzeneteinket magán postafiókunkba. Az e-mail szolgáltatók gyakran nem képesek vállalati szintű védelmet nyújtani elektronikus leveleinknek.

7. Óvatosan az USB-vel. Kizárólag megbízható forrásból származó külső adathordozót (például: USB) csatlakoztassunk informatikai eszközeinkhez. Munkahelyi pendrive-jainkat soha ne használjuk idegen rendszeren!

8. Alkalmazzunk többtényezős hitelesítést az eszközökhöz és az alkalmazásokhoz való hozzáférés során. Amennyiben mindez nem lehetséges, használjunk különböző, megfelelően hosszú, alfanumerikus és speciális karakterekből álló jelszavakat.

9. Ne a legértékesebb eszközeinket vigyük magunkkal az utazásra! Nyaralásra ne az összes adatunkat tartalmazó, legértékesebb laptopot vigyük, hanem olyat, ami csak a legszükségesebb programokat, illetve adatokat (pl. szobafoglalás visszaigazolás, névjegyzék) tartalmazza.

10. Készítsünk biztonsági mentést. Indulás előtt érdemes biztonsági mentést készíteni eszközeinkről,  figyeljünka arra, hogy a másolatok egy megbízható, jól védett helyen kerüljenek tárolásra.

 

Forrás: ridikul.hu