Látogatócentrum építése az állatparkban


 

A kedvezményezett neve:
Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata

A projekt címe:
„Látogatócentrum építése és Hópárduc kifutó kialakítása a Nyíregyházi Állatpark területén”

A projekt azonosítója:
TOP-6.1.4-15-NY1-2016-00002

A szerződött támogatás összege:
371,91 millió Ft forint

A támogatás mértéke:
közel 100 százalékos

 

2017 | 09 | 13.
Nyíregyháza MJV Önkormányzata


SAJTÓKÖZLEMÉNY

ELKEZDŐDÖTT A LÁTOGATÓCENTRUM ÉS HÓPÁRDUC KIFUTÓ ÉPÍTÉSE AZ ÁLLATPARKBAN

 

Nyíregyháza MJV Önkormányzata nettó 371,91 millió Ft, közel százszázalékos, vissza nem térítendő támogatást nyert a „Látogatócentrum építése és Hópárduc kifutó kialakítása a Nyíregyházi Állatpark területén” című, TOP-6.1.4-15-NY1-2016-00002 azonosító számú pályázat megvalósítására.


2017.szeptember 5-én kezdődött el a kivitelezési terület átadásával az a projekt, amely a Nyíregyházi Állatpark Nonprofit Kft. üzemeltetésében lévő sóstófürdői Állatpark fejlesztésére irányul. Az állatpark töretlen népszerűsége folytán ideérkező szakemberek és érdeklődő látogatók kiszolgálása, az itt dolgozó szakemberek munkakörülményeinek infrastrukturális javítása érdekében szükségszerű a további újítás.
A projekt közvetlen célja egy látogatócentrum látvány fóka medencével és egy hópárduc kifutó kialakítása, mely szervesen illeszkedik a Nyíregyházi Állatparkba történő belépéshez és a szélesebb körű élményszerzés nyújtásához. Ezen kívül a pályázat megvalósítása hozzájárul a látogatószám növeléséhez, a szezonalitás csökkentéséhez és a tartózkodási idő növeléséhez. Mindez nemcsak a projekt fenntarthatóságát biztosítja, hanem a Sóstón már megvalósított attrakciók kihasználtságát is javítja, ezzel elősegítve a város, illetve a régió versenyképességének növelését.

A projekt egyik része a jelenleg szétszórtan működő funkcióknak a kialakítandó látogatócentrumban történő elhelyezése, az alábbi tartalommal:
- magas technikai adottságokkal felszerelt pultok, pénztárak, beléptető vonalak kialakítása
- korszerű informatikai rendszer, információs, demonstrációs felületek kiépítése
- látogatóbarát szolgáltatások kialakítása
- teljes akadálymentesítés
- házi múzeum és állatbemutató kialakítása
- kerékpártároló elhelyezése
- dolgozói személygépjármű parkoló kiépítése
- a park igazgatási, adminisztrációs és gazdasági egységeinek elhelyezése
- üzemeltetést biztosító gépészeti helyiségek kialakítása

A projekt másik részét képezi egy hópárduc kifutó kiépítése is, melynek célja, hogy imitálja az állat természetes környezetét, ezzel biztosítva a természetes közérzetet és a szaporodást, ugyanis a faj a kihalás szélén áll, és csak állatkerti körülmények között menthető meg.

A kivitelezés várható befejezése 2018 tavasza, erre az időpontra elkészülhet a Sóstó- Gyógyfürdő kapujának számító, információs pontként is működő új főbejárat. A kivitelezés időtartama alatt a park az eddig megszokott nyitva tartás mellett zavartalanul látogatható, csupán annyi változással, hogy bejárata néhány méterrel arrébb került.

 


 

Sajtóközlemény
 

Lezárult a Látogatócentrum építése és Hópárduc kifutó kialakítása a Nyíregyházi Állatpark területén
2018 | 06 | 30.


Nyíregyháza MJV Önkormányzata nettó 371,91 millió Ft, közel százszázalékos, vissza nem térítendő támogatást nyert a „Látogatócentrum építése és Hópárduc kifutó kialakítása a Nyíregyházi Állatpark területén” című, TOP-6.1.4-15-NY1-2016-00002 azonosító számú pályázat megvalósítására, amely 2018.06.30-án lezárul. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

A pályázat 2016-ban került benyújtásra a Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című felhívásra Nyíregyháza MJV Önkormányzata által. 2017.szeptember 5-én kezdődött el a kivitelezési terület átadásával az a projekt, amely a Nyíregyházi Állatpark Nonprofit Kft. üzemeltetésében lévő sóstófürdői Állatpark fejlesztésére irányul. Az állatpark töretlen népszerűsége folytán ideérkező szakemberek és érdeklődő látogatók kiszolgálása, az itt dolgozó szakemberek munkakörülményeinek infrastrukturális javítása érdekében vált szükségszerűvé a további újítás.

A projekt közvetlen célja egy látogatócentrum látvány fóka medencével és egy hópárduc kifutó kialakítása volt, mely szervesen illeszkedik a Nyíregyházi Állatparkba történő belépéshez és a szélesebb körű élményszerzés nyújtásához. Ezen kívül a pályázat megvalósítása hozzájárul a látogatószám növeléséhez, a szezonalitás csökkentéséhez és a tartózkodási idő növeléséhez. Mindez nemcsak a projekt fenntarthatóságát biztosítja, hanem a Sóstón már megvalósított attrakciók kihasználtságát is javítja, ezzel elősegítve a város, illetve a régió versenyképességének növelését.

A projekt egyik része a régebben szétszórtan működő funkcióknak a látogatócentrumban történő elhelyezése volt, az alábbi tartalommal:
- magas technikai adottságokkal felszerelt pultok, pénztárak, beléptető vonalak kialakítása
- korszerű informatikai rendszer, információs, demonstrációs felületek kiépítése
- látogatóbarát szolgáltatások kialakítása
- a látogatók által érintett területen teljes akadálymentesítés
- házi múzeum és állatbemutató kialakítása
- kerékpártároló elhelyezése
- dolgozói személygépjármű parkoló kiépítése
- a park igazgatási, adminisztrációs és gazdasági egységeinek elhelyezése
- üzemeltetést biztosító gépészeti helyiségek kialakítása

A projekt másik részét képezte egy hópárduc kifutó kiépítése is, melynek célja, hogy imitálja az állat természetes környezetét, ezzel biztosítva a természetes közérzetet és a szaporodást, ugyanis a faj a kihalás szélén áll, és csak állatkerti körülmények között menthető meg.

Az elkészült létesítményeket 2018. március 28-án, ünnepélyes keretek között átadták.


További információ kérhető:
Nyíregyháza MJV Önkormányzata
4400 Nyíregyháza, Kossuth tér 1.
Tel.: 06-42/524-524
www.nyiregyhaza.hu

 


 

A projekttel kapcsolatban megjelent híradások:

https://www.nyiregyhaza.hu/post/pangea-jegkorszak-latogatocentrum-2017-06-25

https://www.nyiregyhaza.hu/post/latogatocentrum-es-hoparduc-kifuto-2017-10-13

https://www.nyiregyhaza.hu/galeriak/latogatocentrum-alapkoletetele-foto-szarka-lajos-2017-10-13

https://www.nyiregyhaza.hu/post/mar-nem-kell-sokat-varni-husvetra-atadjak-a-nyiregyhazi-allatpark-uj-latogatocentrumat-2018-02-12

https://www.nyiregyhaza.hu/galeriak/latogatocentrum-bejaras-a-nyiregyhazi-allatparkban-foto-trifonov-eva-2018-02-12

https://www.nyiregyhaza.hu/elkeszult-a-nyiregyhazi-allatpark-uj-latogatocentruma-es-nyitott-hoparduc-kifutoja-2018-03-28

Városi cégeink