Pangea, jégkorszak, látogatócentrum

A Nyíregyházi Állatpark városunk egyik fõ látványossága. 2015-ben Európa legjobb állatkertjének választották az 500 000 látogató alatti kategóriában két dán állatkerttel egyetemben. A régió elsõ számú turisztikai látványosságának számító állatpark további fejlesztések elõtt áll.

Gajdos László igazgató és dr. Kovács Ferenc polgármester a sajtótájékoztatón

Modern Városok Program

A Modern Városok Program keretében még 2015-ben kötött szerzõdést a kormánnyal Nyíregyháza önkormányzata. Az Orbán Viktor miniszterelnök és dr. Kovács Ferenc által aláírt megállapodás egyik lényeges pontja volt az állatpark további fejlesztése. Mára konkretizálódott az összeg, ami összességében 6,7 milliárd forint. Ebbõl 1,5 milliárd a TOP forrásokból, 5,2 milliárd pedig a hazai költségvetésbõl érkezik.

A sétány is megújul

A Pangea Ökocentrum építésével teljesen megújul a Blaha Lujza sétány egy szakasza, a Dzsungel Hotel mellett két épületet is lebontanak. Mint köztudott: a Nyíregyházi Állatpark mûködteti az ország eddigi egyetlen állatkerti szállodáját, ahol a 18 családi szoba és a 60 személyes diákszállás mindig egy évre elõre foglalt. A fejlesztéssel megvalósuló ökocentrummal ez a kínálat is bõvül, hiszen egy látványos, magas színvonalú konferenciaközpont, rekreációs hely és szálloda is lesz egyben. Két szinten 38 szobát alakítanak ki nettó 2618 négyzetméter alapterületen, és egy 100 fõs konferenciaterem is létesül.

Bõvülõ szálláshelykínálat

– A Pangea egy egyedi, különleges hotel lesz a tóparton, az állatpark területén, de már másfél hónapja épül a négycsillagos hotel is Sóstón, azt a másik turisztikai attrakcióval, a fürdõvel kapcsolják össze. A kettõ együtt 160 új szobát jelent, ami sokat segít a nyíregyházi turizmus további fejlõdésében – emelte ki a fejlesztéseket bemutató sajtótájékoztatón dr. Kovács Ferenc polgármester, majd hozzátette, ez egy hároméves projekt, tehát 2019 végéig minden beruházást szeretnének befejezni.

Várhatóan jövõre ez a kép fogadja az állatparkhoz érkezõket

Oktatási központ

Az ökológiai oktatás, nevelés központjává váló, a hazai és nemzetközi szakmai tanácskozásoknak teret adó, és az ökoturizmus szállásigényét magas szinten biztosító Pangea Ökocentrum és Szálloda megépítésével jelentõsen hozzájárul majd az évi 400 000–500 000 látogatót fogadó Nyíregyházi Állatpark szolgáltatásainak még magasabb minõségi szintre emeléséhez. Az állatpark új attrakciójaként Sóstógyógyfürdõt egy többfunkciós központtal és igényes szálláshellyel gazdagítja.

Látogatócentrum

Gajdos László ügyvezetõ a fejlesztések ütemezésével kapcsolatban bejelentette, hogy a többfunkciós oktató- és konferenciaközpont (a Pangea Ökocentrum), melynek építése most elkezdõdött, várhatóan egy év múlva készülhet el. Szeptemberben, a turistaszezon végén indul a modern látogatócentrum beruházása, hogy a legkevésbé zavarja az idegenforgalmi csúcsidõszakot, tekintettel arra, hogy Sóstógyógyfürdõ más részein is építkezés zajlik.

Egyedülálló jégkorszaki bemutató

Jövõre pedig a közel 4 milliárdos Jégkorszak bemutató megvalósítása is elkezdõdik, de lesz még India-ház és afrikai madárröpde is. A tájékoztatón elhangzott: a jégkorszaki interaktív bemutató Európában egyedülálló lesz, valósághû modelleken mutatják majd be a jégkorszakban élt emblematikus állatokat.

Így néz ki majd a „jégvilág” egy része

Igazi utazásra invitálják a látogatókat a sarkvidéki fókák, jegesmedvék és pingvinek birodalmába. Megelevenedik a tundra az állatokkal éppúgy, mint a mesterségesen elõállított havas, jeges táj. A jégkorszakot megidézõ, többcélú, interaktív, 2 hektáron elterülõ állatbemutató során – mely jelenleg a tervezés-elõkészítési szakaszban van – a vendégek számos élménnyel gazdagodhatnak.

Több szempontból jó

A sajtóeseményen elhangzott: a Nyíregyházi Állatparkban tervezett fejlesztések várhatóan nagy népszerûségnek örvendenek majd a Sóstógyógyfürdõre érkezõ látogatók körében, így tovább növelik az állatkert látogatottságát, és munkahelyteremtõ hatásuk is van.

Zokni félénk, de kíváncsi

Alpaka született a Nyíregyházi Állatparkban. A kicsi 16 napos, egészséges és már túl van a keresztelõn is. Mivel a lábai a pata felett fehér színûek, a megtisztelõ Zokni nevet kapta a gondozóitól. A 8 kilós csöppség egyelõre anyatejjel táplálkozik, de kíváncsiságból már belekóstol a szülei takarmányába is. A nyíregyházi alpakacsapat vele együtt kilencfõsre bõvült. A kis patást már a látogatók is megtekinthetik az Andok kalandok függõhídjáról, ahol tapírokkal és kapibarákkal él társbérletben.

(Szerző: Szoboszlai Tibor, Tarczy Gyula)

(Felső kép: A Pangea Ökocentrum és a részben megújuló Blaha Lujza sétány látványterve)