A Nyíregyházi Kállay-kúria fejlesztésének 2. üteme


A Nyíregyházi Kállay-kúria fejlesztésének 2. üteme című projekt

A Kormány a Modern Városok Program keretében 2015. november 10. napján együttműködési megállapodást kötött Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatával.

A Magyarország Kormánya és Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata közötti együttműködési megállapodás végrehajtásával összefüggő feladatokról szóló 1955/2015. (XII.17.) Korm. határozat 1. pontjában a Kormány támogatta a nyíregyházi Kállay-kúriához tartozó ingatlanok mielőbbi felújítását és a város részére történő átadását, valamint az egykori miniszterelnök hagyatékának méltó elhelyezését és bemutatását.

A projekt megvalósításával folytatódott Nyíregyháza belvárosi kulturális tereinek bővítése, fejlesztése. A Kállay-kúria főépületének első ütemben történő felújítása már megvalósult, megvalósítója az MNV Zrt. volt. Jelen projekt keretében a Kállay-kúria, vagy másnéven Kállay-ház I. ütemben már felújított főépületéhez nyaktaggal kapcsolódó (korábban a Hadkiegészítő Parancsnokság által használt), 1959-ben épített emeletes, lapostetős, épület felújítására került sor.

A földszinten „Nyíregyháza város története” című várostörténeti kiállítás kapott helyet, mely interaktív módon mutatja be a város fejlődésének történetét a kezdetektől az 1990-es évekig, amelyhez kapcsolódóan múzeumtechnológiai interakciós eszközök beszerzésére és kapcsolódó szoftver- és tartalomfejlesztésre, bútorok beszerzésére, múzeumi világítástechnikai eszközök beszerzésére, kiállítási feliratok, illetve grafikai anyagok tervezése, szerkesztése és nyomdai kivitelezésére került sor. Az emeleten több korcsoport kiszolgálására alkalmas konferenciaterem és egyben multifunkciós tér létesült, amely a szabadidő hasznos eltöltését szolgálja. A kivitelezési munkálatok során az épület egy része az ingatlanon található melléképületekkel együtt elbontásra került, emellett újjáépült a történelmi épülethez a korabeli fotók tanúsága szerint a nyugati oldalon csatlakozó nyitott kétszintes árkádsor. Az ingatlan területén környezetrendezési munkák elvégzésére, parkolók, illetve csapadékvíz elvezető rendszer kialakítására is sor került. A gépjárműbeszerzés, az épület használatához szükséges bútorok, textíliák, háztartási eszközök mellett sor került Kállay érmek készítésére, valamint Lakatos Sarolta: Rendjelek és kitüntetések a Jósa András Múzeumban. Kállay Kristóf rendjel- és kitüntetésadománya című kötetének (ISBN 963 7220 194) 400 példányban történő újra kiadására.

A fejlesztés során a Kállay-ház főépületében méltó helyre került a Kállay-Gyűjtemény. A Kállay-Gyűjtemény, mint közgyűjteményi intézmény optimálisan hangolja össze kettős szerepét, miszerint a gyűjteményeket meg kell őriznie a jövő generációi számára, mindazonáltal a lehető legteljesebb hozzáférhetőséget kell biztosítania a múzeumi közönség számára. Továbbá a Kállay-Gyűjtemény célja az élményközpontú oktatási programok közoktatási alkalmazásának növelése, a hátrányos helyzetű gyerekek kulturális hozzáférésének emelése, valamint a kulturális alapellátás kiterjesztése is. Bármely oktatási intézményben tanuló iskolai csoportok tantervbe illeszkedő múzeumpedagógiai foglalkozásokon vehetnek részt, illetve az általános iskola alsó tagozatai kérhetnek ún. „bőröndmúzeumi" foglalkozásokat is, amikor a múzeum munkatársai az iskolába kitelepülve tartják meg a programokat.

A projekt eredményeképpen létrejött fejlesztés méltóképpen illeszkedik be Nyíregyháza kulturális negyedében és járul hozzá a Kállay hagyaték fenntartásához és népszerűsítéséhez, emellett hiánypótló jelleggel adott várostörténeti kiállítás Nyíregyháza lakosainak és az ide érkező turistáknak.

A beruházás a Modern Városok Program keretében 400 millió forintos forrásból valósult meg.

A projekt sajtónyilvános ünnepélyes rendezvény keretében átadásra került 2020. július 20. napján.

További képekért kattintson ide!

Legfrissebb képekért kattintson ide!

Városi cégeink