A Nyíregyházi Kállay-kúria fejlesztésének 2. üteme

A Nyíregyházi Kállay-kúria fejlesztésének 2. üteme

A Kormány a Modern Városok Program keretében 2015. november 10. napján együttműködési megállapodást kötött Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatával.

A Magyarország Kormánya és Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata közötti együttműködési megállapodás végrehajtásával összefüggő feladatokról szóló 1955/2015. (XII.17.) Korm. határozat 1. pontjában a Kormány támogatta a nyíregyházi Kállay-kúriához tartozó ingatlanok mielőbbi felújítását és a város részére történő átadását, valamint az egykori miniszterelnök hagyatékának méltó elhelyezését és bemutatását.

A projekt megvalósításával folytatódik Nyíregyháza belvárosi kulturális tereinek bővítése, fejlesztése. A Kállay-kúria főépületének első ütemben történő felújítása már megvalósult, megvalósítója az MNV Zrt. volt. Jelent projekt keretében a már felújított főépülethez, a 2. ütemben megújul a korábban Hadkiegészítő Parancsnokság által használt, 1959-ben épített toldaléképület is.

A rekonstrukció során a hajdani Hadkiegészítő Parancsnokság épületének egy része - az ingatlanon található melléképületekkel együtt - elbontásra kerül, emellett korabeli fotók alapján visszaépítik a történelmi főépülethez, a nyugati oldalon korábban lebontott nyitott árkádos részt is. Az ingatlan területén környezetrendezési munkák elvégzésére, valamint parkolók, kerékpártárolók, illetve csapadékvíz elvezető rendszer kialakítására is sor kerül.

Az egy emeletes, lapostetős, jelenleg üresen álló ingatlanban, kiállító-, és konferenciatermet, valamint multifunkciós teret alakítanak ki. Itt kap majd helyet egy állandó várostörténeti kiállítás is.

A földszinten tervezett „Nyíregyháza város története" című várostörténeti kiállítás interaktív módon mutatja majd be a város fejlődésének történetét a kezdettektől az 1990-es évekig. Az emeleten több korcsoport kiszolgálására alkalmas konferenciaterem és egyben multifunkciós tér kerül kialakításra, mely a szabadidő hasznos eltöltését szolgálja. A fejlesztés révén új, mai kornak megfelelő kulturális térrel bővül Nyíregyháza belvárosa.

Támogatás összege: 400 000 000 Ft

Támogatás forrása: Modern Városok Program

Kivitelezés megkezdésének ideje: 2019. július 12.

Projekt befejezésének tervezett ideje: 2020. június 30.

További képekért kattintson ide!

Legfrissebb képekért kattintson ide!