Gyermekek Átmeneti Otthona korszerűsítése projekt


                                                                                                         

GYERMEKEK ÁTMENETI OTTHONA (4432 Nyíregyháza, Kollégium u. 54.) KORSZERŰSÍTÉSE CÍMŰ PROJEKT

TIOP-3.4.2-11/1-2012-0091

A TIOP-3.4.2-11/1-2012-0091 azonosító számú pályázat keretében Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzat fenntartásában működő Gyermekek Átmeneti Otthonának (GYÁO) korszerűsítése valósult meg. A Gyermekek Átmeneti Otthona Nyíregyháza – Nyírszőlősön működik már hosszú ideje, mely fontos szegmense Nyíregyháza város gyermekjóléti alapellátását nyújtó rendszerének. A Gyermekek Átmeneti Otthonának célja, hogy teljes körű ellátást biztosítson a krízishelyzetbe került és számos más problémával küzdő gyermekek számára, ezzel is megelőzve a családból való kikerülésüket. Az ellátási forma az alapellátás keretében működik, s jól illeszkedik a város szociális, gyermek- és ifjúságvédelmi rendszerébe.
A beruházás keretében 73 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatási forrás került felhasználásra az Új Széchényi Terv finanszírozásában. A beruházással az intézmény korszerűsítésére, modernizálására, és a zsúfoltság megszüntetésére került sor. A projekt keretében az épület homlokzat- és tetőszigetelése, nyílászáróinak cseréje, illetve a belső terek, kiszolgálóhelyiségek teljes megújítása valósult meg. A pályázat eredményeként 8 db kétágyas szoba, szintenként vizes blokk, étkező, konyha, nappali, ügyeletes szoba, 1 db látogatói és csoportszoba valamint igazgatói és nevelői iroda került kialakításra.
A megfelelő funkciójú helyiségek kialakításával a mindennapi szakmai munka gördülékenyebbé és színvonalasabbá tétele valósult meg. A projekt eredményeként a gyerekek napirendje hatékonyabban tervezhető, és nagyobb hangsúly helyezhető a felzárkóztatásra, a tehetséggondozásra és az egyéni fejlesztési programokra. Az esztétikus, praktikus környezetben mind a gyermek, mind a nevelő, mind a szülő jól érzi magát és eredményesen tudja feladatait végrehajtani. A megvalósult fejlesztéssel magasabb színvonalú és összetettebb szakmai munka eredményeképpen mind a gyermekek, mind a szülők életvezetési kompetenciái jelentősen fejlődnek.
A kétágyas szobák kialakításával a gyermekek nyugodtabb, zavartalanabb körülmények között tudnak pihenni, tanulni, művelődni. A biztonságos és hangulatosan berendezett otthon növeli annak az esélyét, hogy egy gyermek viszonylag hamar kényelemben érezze magát, és elősegíti a társas kapcsolatok kialakítását a többi gyermekkel. A látogatók fogadására, a szülőkkel történő kapcsolattartásra alkalmas helyiségek kialakítása hozzájárul az együttműködés javításához, lehetőség nyílik a személyesebb beszélgetésre, problémák megoldására.
A projekt eredményeként magasabb színvonalú és összetettebb szakmai munka műszaki és infrastrukturális feltételeinek megteremtése valósul meg, melynek eredményeképpen mind a gyermekek, mind a szülők életvezetési kompetenciái jelentősen fejlődhetnek. Ezáltal rövidül a gondozási idő, még több gyerek kerülhet vissza a családjához, valamint több rászoruló részesülhet ellátásban. A projekt eredményes megvalósítása a társadalmi problémák megoldásában is segítséget nyújt, valamint az ellátottak későbbi életére is kihatással bír.

Városi cégeink