Zsebibabák minden mennyiségben – Már láthatók a Nyíregyházi Állatpark kenguru bébijei!
Fotó: Nyíregyházi Állatpark

Az országban csak itt látható vörös óriáskenguru kölykök mellett a szomszédságukban élő Benett-kenguruknál is több apróság látott napvilágot.

A Nyíregyházi Állatpark különlegessége, hogy földrészenként mutatja be az állatvilágot, s természetesen, Ausztrália területén a dingók, emuk, kakaduk és kacagójancsik mellett, a kontinens legikonikusabb lakói, a kenguruk is láthatók.

A régebb óta tartott kis méretű benett-kenguruk mellett - ahol szintén több kölyök látott napvilágot -, a park 5 éve már vörös óriáskengurukat is bemutat, sőt a Nyíregyházi Állatpark munkatársa a törzskönyvvezetője az európai állománynak.

A vörös óriáskenguru tenyészcsapat igen csak jól érzi magát, hiszen állományuk évről évre gyarapszik, s jelenleg mind a 3 ivarérett nősténynek született utóda. 

Vörös óriáskenguruk a Nyíregyházi Állatparkban

Érdekesség, hogy mivel a kölykök roppant fejletlenül jönnek a világra, születésükről jó ideig nem tudunk. Születésük után a csupasz és vak, mindösszesen 0.75 grammos állatoknak csupán annyi ereje van, hogy bemásszanak anyjuk erszényébe, ahol a csecsbimbóra tapadnak, s el sem eresztik 70 napig. Itt, a biztonságot nyújtó erszényben kezdenek el fejlődni, s körülbelül 150 naposan dugják ki először fejüket onnan. Ekkor már sokkal jobban hasonlítanak a felnőtt egyedekre.

Ahogy a kölykök növekednek, egyre több időt töltenek  az erszényen kívül s 240 naposan végleg elhagyják azt, de még visszajárnak szopni körülbelül 3-4 hónapig.

A Nyíregyházi Állatparkban, a szerencsésebb vendégek láthatják a nagyjából 5-6 hónapos kölyköket, akik általában anyjuk erszényéből kikandikálva vagy a legnagyobb már az erszénytől elbúcsúzva szemléli a külvilágot.

A kölykök nagyságát érdemes összehasonlítani a szomszédságukban élő benett kengurukkal, ahol az ivarérett állatok nagysága megegyezik óriási rokonaik utódaival.

Benett-kengurukkal is találkozhatunk a parkban

A vörös óriáskenguru (Macropus rufus) - mely a világ legnagyobb ma élő erszényes állata - tudományos neve vörös nagylábút jelent, hiszen valóban tekintélyes hosszú hátsó láb jellemzi. Míg a nőstény mindössze 40 kilogrammos, a hím akár 90 kilogramm testtömegű is lehet, s magassága elérheti a 170-180 cm-ert. Tápláléka általában igen alacsony tápértékű fűfélékből áll, de cserjék leveleit is fogyasztja.

Az Ausztrália ikonikus állata belső, vízben szegény területein élő emlős s táplálékban gazdag időpontban akár 100 egyedből álló csoportokban is élhet, és akár 50 km/órás sebességgel képes ugrálni.

 

Forrás: Nyíregyházi Állatpark