Zoltánok és hölgyek, legyen minden nap nőnap! - Ünnep a színházban is
Zoltánok és hölgyek, legyen minden nap nőnap! - Ünnep a színházban is

Talán a Zoltánok sem bánják, hogy névnapjukon a hölgyek legalább annyira fókuszban vannak, mint ők – lévén, hogy a nemzetközi nőnap is március 8-ra esik. Persze az sem kizárt, hogy a Zoltánok ajándékul kapták a nőnapot...

A Móricz Zsigmond Színházban jó néhány Zoltán tevékenykedik, így ezúton is boldog névnapot kívánunk nekik, a cikkben ugyanakkor az urak révén a hölgyeké a főszerep!

Keresztlányától nagymamájáig a család minden hölgytagja fontos Kirják Róbert számára, s nem csak nőnapon. Sokak szerint szerencsés helyzetben van igazgatóként is, hiszen munkahelyén rengeteg hölgy veszi körül: színésznők, és más munkakörben dolgozók.

Régen a női szerepeket is férfiak játszották, de örvendetes módon jó ideje nem így van, színésznők nélkül már elképzelhetetlen a színművészet – utalt egy jelentős változásra. – Persze a hétköznapokban is nagyon fontos a hölgyek jelenléte és szerepe, hiszen érzékenységük, találékonyságuk és  kommunikációs készségük sok problémás helyzetet segít megoldani. Mindez ki is egészíti az olykor racionálisabb férfinézőpontot. Biztos vagyok benne, hogy életünk igen szürke és unalmas lenne nélkülük! Törődjünk hát velük szeretettel nemcsak március 8-án, hanem az év minden napján!

Horváth Illést, színházunk művészeti vezetőjét és húgát édesanyjuk nevelte fel, így a gyerekkora nagyobb részét eleve nőkkel töltötte.

– Kimondhatatlanul sokat köszönhetek nekik – mesélte. – Nem tudom, ebből adódóan-e, de egész életemben rendkívül fontos szerepet töltöttek be a nők, a legjobb barátaim is lányok, hölgyek társaságában egyszerűen oldottabban, jobban érzem magam. Most, hogy a feleségemmel babát várunk, a nőiségnek egy teljesen új oldalát ismerhetem meg és van módom csodálni. Azt a témát, hogy a férfiak mindenféle macsó­iz­mus közepette is valójában milyen mértékben kötődnek és függenek a nőktől, idén volt szerencsém egy előadás létrehozása közben is körüljárni. Ez az év tehát igazán megtanított rá, hogy a nők nemcsak világra hoznak minket, de ők is adnak értelmet a létezésnek. Isten éltesse Őket, legyen minden nap nőnap!

A Zoltán névnap és nőnap egyaránt ünnep Rák Zoltán színművész családjában, aki soha nem azonosult teljesen keresztnevével, hiszen otthon Öcsi volt, nagyon sok barátja, ismerőse Zocsinak szólítja – a Zoltán és az Öcsi elegye a megszólítás –, mások Zolinak.

– Sosem éreztem, hogy a névnapom eltörpülne a hölgyek köszöntése miatt – szögezte le határozottan –, sőt, együtt sokkal emelkedettebb, erősebb. Nemzetközi Zoltán-napnak szoktuk nevezni. Nőpárti vagyok, mert nem teljes az élet nélkülük. Szeretem őket, az érzékenységüket, a befogadóképességüket. Olykor jobban tudok egy-egy hölggyel beszélgetni, mint férfitársaimmal. Ha nincs nő egy társaságban, nem érzem otthon magam. A színdarabokban, amelyekben csak férfiak játszanak, folyton várom, hogy megjelenjen a színen a nő, hiányzik a másik nem energiája. Az is megfigyelhető, hogy a férfiak tisztelettudóbbak, s kevésbé „engedik el magukat” hölgytársaságban. Nőies szakma a miénk, érzelmekkel, s nem fegyverekkel dolgozunk, így jobban megértjük őket. Nagyon rossz volna olyan munkahelyen dolgozni, ahol nincsenek nők!    

 

(Szerző: Kováts Dénes)