Zöldséggel buktak meg az EKÁER teszten
Átcímkézve, magyar termelőktől származónak feltüntetve akarták a nagybani piacon értékesíteni azt a több tonna, ismeretlen eredetű, és a szükséges élelmiszer-biztonsági tanúsítványokkal sem rendelkező zöldséget, amit a NAV a NÉBIH-hel közös ellenőrzés alkalmával foglalt le a napokban, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A külföldről származó és zugcsomagolóban „honosított” zöldségféléket az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER) adatai alapján tudta lefoglalni a NAV.

Az engedély és bejelentés nélkül működő szabolcsi telephelyre érkező ellenőrök a több tonna ismeretlen eredetű burgonya és hagyma mellett megtalálták az átcsomagoláshoz használt címkéket és eszközöket is. Az illegálisan beszerzett áruval kereskedők így akarták megtéveszteni azokat a jóhiszemű vásárlókat, akik kifejezetten magyar termékeket keresnek a piacokon.

Az árut feketén beszerző és természetesen közterhek megfizetése nélkül értékesíteni szándékozó adózóval szemben a NAV azonnali intézkedést kezdeményezett.

A mostani ellenőrzéskor is bebizonyosodott, hogy az útdíjrendszerrel online kapcsolatban álló informatikai rendszer, az EKÁER bevezetése óta számos visszaélést sikerült megakadályozni, illetve feltárni. Mint ismeretes, az EKÁER-be érkező adatoknak köszönhetően a szállítmányok valódi átvevője beazonosítható, az adóelkerülés kiszűrhető. Vagyis az EKÁER alkalmas a visszaélések felderítésére és megakadályozására. Az „adó megtakarítása” miatt olcsóbban piacra dobható áruk visszatartása mellett a tisztességes vállalkozások versenypozíciója is erősödhet. Mindemellett – mint ez az eset is bizonyítja – feltárható az emberi fogyasztásra gyakran veszélyes vagy alkalmatlan élelmiszer-szállítmány is.

A 2015. január 1. óta hatályos kötelezettség, azaz a közúti árufuvarozáshoz kötődő új szabályozás próbaüzeme alatt (március 1-jéig) az EKÁER szám hiányát ugyan nem szankcionálja a NAV, de egyéb szabályok megsértése miatt az adózók a próbaüzem ideje alatt is szigorú következményekre számíthatnak.