Zöldebb Nyíregyháza

A nyíregyházi önkormányzat az elmúlt évben pályázaton nyert 1,2 milliárd forintot a szilárdhulladék-gazdálkodási rendszer fejlesztésére és korszerűsítésére. A projekt részeként a Térségi Hulladék-Gazdálkodási Kft. 22 ezer darab 240 literes szelektív hulladékgyűjtő edényt biztosított külön térítési díj nélkül a családi és sorházas lakókörzetekben. Korábban ezeken a lakóterületeken a szelektív hulladékot zsákos rendszerrel gyűjtötték, amely nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ezt váltotta fel a merev falú edényzet. Az új rendszerben decemberre már 68 százalékkal több szelektív hulladékot gyűjtöttek be, mint az előző év hasonló időszakában. Ez a projekt sikerességét jelzi, hiszen az új eszközök kiosztásával elérték céljukat a lakosság környezettudatos gondolkodásának formálásában is.

 

KÉTHETENTE GYŰJTIK A SZELEKTÍV HULLADÉKOT

 

Petró Árpád, a Térségi Hulladék-Gazdálkodási Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az eddigi tapasztalatok alapján februártól megduplázzák, tehát a havi rendszeresség után kéthetente indítják a szelektív hulladékot begyűjtő járatokat. Ez a kapacitás elég lesz a megnövekedett szállítási igények kielégítésére.

 

BEVONJÁK AZ INTÉZMÉNYEKET ÉS A GAZDÁLKODÓKAT IS

 

Nyíregyháza még „zöldebbé” tétele érdekében a Térségi Hulladék-Gazdálkodási Kft. azt tervezi, hogy az igények felmérése után idén a város intézményeit és gazdálkodó szervezeteit már saját forrásból látják el szelektív hulladékgyűjtő edényekkel. Hiszen minél több szelektív hulladékot gyűjtenek össze a városban, annál kevesebb marad a kommunális hulladék. Ezzel csökkennek a kezelési költségek, ugyanakkor növekszik az újrahasznosítható hulladék mennyisége is, melynek eredményeként gazdaságosabbá válik a közszolgáltatás.

Szoboszlai Tibor