Zöld óvodák Nyíregyházán
Zöld Óvoda címet kapott a Búzaszem Nyugati Óvoda Székhelyintézménye és a hozzá tartozó négy óvoda. A nevelési intézményekben nagy hangsúlyt fektetnek a kicsik környezet- és egészségtudatos nevelésére. Ennek érdekében speciális pedagógiai program alapján foglalkoznak az óvodapedagógusok a gyerekekkel. Az elismerő cím olyan különleges lehetőségeket teremt az óvodásoknak, amely nagyban szolgálja fejlődésüket.

Citrommal, jéggel és dióval kísérleteznek a gyerekek a Búzaszem Nyugati Óvoda székhelyintézményében. A kicsik tapasztalat útján tanulják meg, miért nem süllyed el a vízben a héjas citrom és miért merül el a megpucolt. A Búza utcai nevelési intézmény 2015 decemberében nyerte el a Zöld Óvoda címet, így az intézmény mind az öt óvodája büszkélkedhet az elismeréssel.

További képekért kattintson a fotóra!

Az Aranykörte Óvoda még 2006-ban kapta meg először a rangot, amire aztán háromévente pályázott, míg végül 2014-ben Örökös Zöld Óvoda lett. Ebben az évben az intézmény Gyermekkert Tagintézménye is elnyerte az elismerő címet, majd a Városmajori Tagintézmény is. A három óvoda sikerén fellelkesedtek a székhelyintézmény óvodapedagógusai, így természet- és életközpontú, Freinet-módszeren alapuló pedagógiai programjukkal pályáztak a Zöld Óvoda címre.

 

 

Mivel a Benczúr téri tagóvodájukat is buzdították, 2015 decemberében a Búzaszem Nyugati Óvoda mind az öt tagintézménye részesült az elismerő címben. A kitüntetésre a Mezőgazdasági Minisztérium Zöld Óvoda Hálózatához benyújtott pályázattal lehetett nevezni. A szigorú elbírálás során a szakemberek figyelték, mennyire nevelik környezet- és egészségtudatosan az óvodákban a gyerekeket, mennyit mozognak egy nevelési nap során, és hogyan ápolják a kicsik a hagyományaikat.

 

Segítik egymást tapasztalataikkal

 

Szalainé Benyusz Klára, a Búzaszem Nyugati Óvoda intézményvezetője azt mondta, azért is jó, hogy mind az öt óvoda Zöld Óvoda, mert így egymástól is tudnak tanulni. Hozzátette, átveszik egymás jó gyakorlatát, és ellesik egymástól azt, amit korábban már kipróbáltak és sikerült.

 

Fontos a környezeti és egészségnevelés

 

A természet- és életközpontú, Freinet-módszeren alapuló pedagógiai program a gyerekek mindennapjait meghatározza. Az óvodákban a kicsiket sokszor viszik kirándulni. Rendszeres sétát tesznek a Nyíregyháza környéki erdőben és az állatparkban, de gyakori vendégei a gyerekek a Sóstói Múzeumfalunak is. Tudásukat minden esetben tapasztalati úton szerzik.

 

Játékok a csoportszobában és az udvaron

 

A természetben előforduló formákat, anyagokat megismerhetik az óvodások azzal a lépegetővel is, amely az udvaron várja őket. Nyáron még mezítláb is járhatnak benne, ezzel is közelebb kerülnek a kinti világhoz. A Zöld Óvodákban a szelektív hulladékgyűjtés mellett nagy hangsúlyt fektetnek az újrahasznosításra, rendszeresen készítenek hulladékokból játékot, amelyeket kiállításokon mutatnak meg a szülőknek. A Búzaszem Nyugati Óvodák épületei is folyamatosan megújulnak az energiatakarékosság jegyében. Nyílászárócserék és felújítások valósultak meg az utóbbi időben, a székhelyintézmény pedig napkollektorokkal is rendelkezik.

M. E.

(Fotó: Szarka Lajos)