Zöld beruházás – 2,5 millió euróból fejlesztett a nyíregyházi cég
Fotó: Illusztráció

2,5 millió eurós zöld beruházást hajtott végre a nyíregyházi Color Pack Zrt., melyhez sikeresen elnyert 400 millió forintos vissza nem térítendő támogatást. Az egyszer használatos és egyéb műanyag termékek forgalomba hozatalának korlátozásával érintett, valamint az ezeket helyettesítő termékek gyártásával foglalkozó vállalkozások technológiaváltásának és kapacitásbővítésének támogatása kapcsán egy új gépsort üzemeltek be a gyártócsarnokban.

A cég 32 éves fennállásának legnagyobb beruházását hajtotta végre 2022-ben, két COVID év után és az ellátási láncok feltöredezése után, a kibontakozó energiaválság közepén. Ezzel a beruházással egy iparági benchmark került a céghez, melynek eredményeként 30%-kal tudta növelni kapacitását. Zsukk László, a cég vezérigazgatója elmondta, ezzel stabilizálták a gépparkjuk rendelkezésre állását, fenntarthatóvá vált közel 100 munkavállaló foglalkoztatása és lehetőség nyílt további 15 pozíció feltöltésére is.

1 milliárdos beruházás

A gépberuházás értéke 1 milliárd forint volt, melyet a kormány 400 millió forinttal támogatott. Egyszer használatos műanyagok kiváltására jött létre ez a beruházás, gyakorlatilag papír alapú csomagolóanyagokat fogunk gyártani, elsősorban az élelmiszeripar számára. Olyan dolgokat kell elképzelni, mint a hamburgeres doboz, a döneres doboz, a togo termékek csomagolására.”

„Az egyszer használatos és egyéb műanyag termékek forgalomba hozatalának korlátozásával érintett, valamint az ezeket helyettesítő termékek gyártásával foglalkozó vállalkozások technológiaváltásának és kapacitásbővítésének támogatása” című pályázatán sikeresen elnyert 400 millió forintos vissza nem térítendő támogatással valósult meg ez a 2,5 millió eurós beruházás. Ennek eredményeként a géppel 18 ezer ív/óra nyomtatósebességgel, gyakorlatilag selejt nélkül gyártják majd ezeket a termékeket.

Hazai multik”

Jön a következő egymilliárdos beruházás, a Zöld Nemzet Bajnok keretében, amikor újabb tevékenységekkel tud bővülni ez a beruházás, és reméljük, hogy ezt tovább tudjuk segíteni, mert azt szeretnénk, ha a Color Pack lenne az egyik olyan magyar multink, amellyel meg tudjuk nyerni a jövőt.”

Partner a város

Dr. Podlovics Roland alpolgármester a gépbemutató rendezvényen elmondta, Nyíregyházának nagyon fontos, hogy ilyen vállalkozásai lehetnek, melyekhez a város is partnerként tud megfelelő teret biztosítani.

Bízom benne, hogy az a munka, amit közösen végzünk a kormányzattal – egy nagy ipari park fejlesztéséről van szó, amely az országban is egyedülálló, közel 300 hektárnyi terület, autópálya-kapcsolattal, amely a későbbiekben majd vasúti kapcsolattal is rendelkezhet –, minél több befektetőnek nyújthasson megfelelően előkészített fejlesztési területet.”

Az alpolgármester hozzátette, 2024–25-re várhatóan elkészül a város a közel 300 hektáros területfejlesztési munkálatokkal, amely akár a jövőben a terjeszkedő Color Pack számára is megfelelő terület lehet.

Kapcsolódó galéria

Géppark fejlesztés a Color Packnál