Zárókonferencia – Közel négyéves munka ért véget a BETTER projektben
Fotó: Trifonov Éva

Közel négyéves munka ért véget a 2019-ben indult határokon átívelő BETTER projektben. A Városháza Krúdy terme adott helyet a zárókonferenciának kedden, ahol a részt vevő öt partnerváros képviselői gyűltek össze, hogy szakmai előadásokat hallgassanak meg és tapasztalatcserét folytassanak arról, hogy miként vettek át jó gyakorlatokat egymástól az e-közigazgatás területén.

 

A BETTER egy 2019-ben indult Interreg Europe projekt. Célja, hogy az e-közigazgatási megoldások fejlesztésével és bővítésével minden felhasználó számára előnyöket szerezzen. Ezek a megoldások támogatják a helyi és területi hatóságok regionális innovációs törekvéseit, erőforrásokat szabadítanak fel, és ezzel párhuzamosan a magánszemélyek és vállalkozások jobb közszolgáltatásokhoz jutnak hozzá. A projekt öt város összefogásában valósul meg. A partnerségben érvényesül a kiegyensúlyozott földrajzi lefedettség elve. Az Európai Unió északi részéről svéd és észt, nyugati részéről brit, a déli égtájról olasz, keleti részéről pedig Nyíregyháza, mint magyar partner alkotja a konzorciumot.

– Az első ciklusban létrehoztunk egy Polgármesteri Kabinetet 2011-ben, azon belül hangsúlyosan egy Pályázati Referatúrát, ezért is tudtunk annyi pályázatot nyerni. Három fővel indultunk, majd ez húsz fővé vált. 2014-ben azt határoztuk el, hogy transznacionális projektben szeretnénk részt venni. Lassan tíz év telt el és tíz sikeres pályázat van mögöttünk. Ezzel kitágult a látókörünk. Ebben a projektben is Genova, Birmingham, Gävle és Tartu vesz részt. Több mint három évig tartott a projekt, amely arról szól, hogy az e-közigazgatást, a digitalizációt hogyan tudjuk használni. Nagyon tanulságos volt, arra törekszünk, hogy beépítsük az önkormányzati rendszer mindennapi munkájába, konkrétan a Fenntartható Városfejlesztési Stratégiánkban már tudtuk hasznosítani. De arra is törekszünk, hogy ez átmenjen a köztudatba, a városban működő cégek, szervezetek és az itt élő emberek is tapasztalják közvetve ennek a hasznait – tájékoztatott a zárókonferencián dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Jó gyakorlatok hasznosítása

Valamennyi partner intenzíven dolgozott azon, hogy tapasztalatait a saját Regionális cselekvési tervébe foglalja, melynek tevékenységei az egymástól tanult jó gyakorlatokon alapulnak. A projekt második fázisában a partnerek megkezdték a cselekvési terveik megvalósítását, ez az időszak a Városháza Krúdy termében tartott keddi zárókonferenciával fejeződött be. Nyíregyháza Megyei Jogú Városa kiváló gyakorlatokat ismert meg a partnerektől. Genova Önkormányzata a „KKV-k and StartUpok Regiszterére” fókuszált, mely egy online platform, amely összegyűjti a kis- és közepes vállalkozásokkal és startupokkal kapcsolatos helyi eseményeket, híreket, információkat és támogatásokat, illetve összeköti őket a helyi közigazgatással.

Enrica Spotti Genova Önkormányzatának képviseletében érkezett a keddi eseményre, kérdésünkre elmondta, nagyon jó együttműködést ápolnak Nyíregyházával, a legjobb partnervárosnak tartják. Tapasztalatai szerint a szabolcsi vármegyeszékhely nagyon erősen koncentrál a munkára, valamint arra, hogy a legmegfelelőbb eredményeket érje el a projekt kapcsán. A közreműködő munkatársakat célorientáltnak ismerte meg, kiemelte, hogy nagyon jó a szervezettség, és örül, hogy Genova városa Nyíregyháza partnere lehet.

Egy hosszú távú együttműködés kezdete

A BETTER projektben közel négyéves munka ért végéhez a keddi zárókonferenciával. Nyíregyháza polgármestere az eseményen elmondta, a projekt végrehajtása során tanultak beépítése a Fenntartható Városfejlesztési Stratégiába már folyamatban van, valamint kifejezte, hogy a közös munka csak a kezdete egy hosszú távú együttműködéseknek. Az INTERREG BETTER projekt zárókonferenciáján mind az öt partnerváros képviselői jelen voltak, szakmai előadásokat hallgattak meg és megtekintették Nyíregyháza város imázsfilmjét is.

Kapcsolódó galéria

BETTER projekt zárókonferencia