Zajlik az útfejlesztési program Nyíregyházán – A Szamos utcán tartottak bejárást
Fotó: Szarka Lajos

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a lakóutcák fejlesztésére, amit híven tükröz az elmúlt években felújított, megépített utak magas száma. Jelenleg is folyamatban van egy nagyszabású útépítési, útfelújítási program. 2021-ben 9 városrészt érintően 18 utcában épülhetett földútból szilárd burkolatú aszfaltos út.

Mint ahogyan az ismert, az egyes térségi fejlesztési igények támogatásáról szóló 1746/2020. (XI.11.) Korm. határozat alapján Nyíregyháza MJV Önkormányzata útfejlesztéseihez ötmilliárd forint támogatást kapott. Az önkormányzat a vissza nem térítendő kormányzati támogatásnak köszönhetően több lépcsőben valósítja meg útfejlesztési programját. Az első ütemben földútból szilárdburkolatú aszfaltos út épült 18 utcában, melyek az alábbiak: Gerely, Íjász, Vitorlás, Búvár, Horgony, Árbóc utca, Hegedű utca, Tallér köz, Hatház, Szamóca utca, Thököly-Törzs utcát összekötő út, Hadobás, Szamos utca, Ereszalja, Szarka, Hajlás, Főzde és Fenyő utca.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza MJV polgármestere a Szamos utcán tartott helyszíni bejárás során elmondta: „A szigorú és eredményes gazdálkodásnak köszönhetően 2013-tól minden évben a tartalék egy részét arra fordítottuk, hogy újabb utak aszfaltozásához szükséges kiviteli terveket rendeltünk meg és fizetettünk ki. A kormány ezt az előkészítő munkát értékelte és támogatta. Most az első ütemben 18 utcában épülhetett aszfaltozott út, mintegy 7 km hosszan, több mint 1 milliárd Ft értékben. A kivitelezés a tervezett ütemben haladt, jelenleg már valamennyi helyszínen a műszaki átadás-átvétel zajlik. Természetesen folytatjuk a programot, szeretnénk minél hamarabb elindítani a további ütemeket is. Az eddigi beruházások sikeréhez nagyban hozzájárult az ingatlantulajdonosok, lakóközösségek összefogása, ahol a közösség együttműködve a várossal, az útépítéshez szükséges szabályozással érintett területet térítésmentesen átadta az Önkormányzat részére, biztosítva ezzel a fejlesztéshez, útépítéshez és közműáthelyezésekhez szükséges területeket.”

Az ötmilliárdos útfejlesztési program 2. ütemében a már kész tervekkel rendelkező utcák közül további háromban épülhet hamarosan szilárd burkolatú aszfaltos út. Ezek Felsőpázsiton a Sátor utca, valamint Kistelekiszőlőben a Meggyfa és Gömb utcák. A három utcában összesen 2,74 km hosszan valósulhat meg a fejlesztés, bruttó 663 millió Ft ráfordítással. Jelenleg folyamatban van a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás.

Az önkormányzat még 2021-ben további négy, már kész tervekkel rendelkező utca kivitelezésére indít közbeszerzési eljárást, a Fenyő, Pető, Levendula és Tagló utca vonatkozásában.

Az önkormányzat mindemellett további húsz lakóutca tervezésére írt ki közbeszerzési eljárást és kötött szerződést 2021. októberében.

Dr. Kovács Ferenc polgármester a Szamos utcai sajtótájékoztatón azt is bejelentette, hogy a „Gazdaságfejlesztést és munkaerő mobilitást ösztönző közlekedésfejlesztés Nyíregyháza hat pontján” című projekt keretében új műszaki tartalom, és új megvalósítási helyszín bevonásának köszönhetően megvalósulhat a Széchenyi utca teljes felújítása a Szarvas utca és Nagykörút közötti szakaszon. A fejlesztés kivitelezőjének kiválasztására vonatkozó közbeszerzési eljárás novemberben lezárul. A felújítás tervezetten 2022. első félévében megvalósul.

A „Szent István és Szarvas utcák útburkolat felújítása” című pályázat keretében két nagyon jelentős útszakasz teljes felújítása szintén hamarosan megvalósulhat: a Szent István utca felújítása az András utca és a Nagykörút közötti szakaszon, valamint a Szarvas utca felújítása a Széchényi utca és az Arany János utcai körforgalom közötti szakaszon. Az engedélyes és kiviteli tervek rendelkezésére állnak, a kivitelező kiválasztására vonatkozó közbeszerzési eljárás novemberben lezárul. A felújítás tervezetten 2022. első félévében megvalósul.

Kapcsolódó galéria

Aszfalt út lett a Szamos