XX. Motoros Véradás és Tájtúra a Sóstói Múzeumfaluban

Nyírtéten gyülekezett vasárnap a reggeli órákban a Motoros Véradás és Tájtúra résztvevőinek egy csoportja. Megemlékeztek az elhunyt motoros társaikról, majd rendőri felvezetéssel elindultak a Sóstói Múzeumfaluba.

 

A skanzen magtárjában egész napos véradásra volt lehetőség, amit a szervezők ingyenes egészségügyi állapotfelmérés lehetőségével és motorteszteléssel színesítettek. A rendezvénynek hosszú múltja van, idén már a huszadik alkalommal szervezték meg a programot.

– A kétezres években indult el ez a rendezvény, akkor még csak 40–50 fővel, és most már olyan létszámmal vagyunk, hogy több száz fő, sőt volt olyan is, hogy ezer fő felett volt a létszám. Ez alatt a 19 alkalom alatt hatezer olyan emberen segítettünk, akinek vérre van szüksége. A legjobban az döbbentett meg, amikor az egyik alkalommal 3-4 életmentéshez a helyszínre vitték a vért. Ettől nagyobb segítség, főleg annak, akinek vérre van szüksége, nem lehet. Ez doppingolt engem, ezért folytattam, mert látom, hogy most is sorban állnak a motorosok véradásra. Komoly, színes programmal készülünk nekik, az a lényeg, hogy a motoros ne unatkozzon. Én ezt tudom jól, hiszen én is benne vagyok a szakmában nagyon régen és igyekszem minél jobban megfelelni nekik. Így ma is például a legújabb Hondákat tudják tesztelni, lesz egy finom ebédjük, jó zene van, jól érzik magukat, és reméljük, sokan fognak ma is vért adni – mondta el Szász Károly, a XX. Motoros Véradás és Tájtúra főszervezője a helyszínen.

Az első motoros véradáson 50 fő vett részt, az eltelt húsz év alatt azonban az összefogás egyre erősödött. Idén több mint ötszáz motoros érkezett a Sóstói Múzeumfaluba. Szász Károly főszervező elmondta, a nap végi eredményekből kiderült, 170 emberen segítettek a XX. Motoros Véradás és Tájtúra alkalmával.